Arhiva

Nadahnuti klasikom

Dragan Jovićević | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 20. jul 2016 | 20:49
Nadahnuti klasikom


Koncertom čuvenog srpskog violiniste Nemanje Radulovića, završen je i četvrti muzički festival Boljšoj, koji se na Mećavniku održava uz podršku kompanije Gasprom njeft. Kao što je već poznato, festival je osnovao naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica, kao podršku mladim i darovitim muzičarima, koji tom prilikom izvode muziku iz klasičnog repertoara ruskih kompozitora.

Ove godine, loše vreme tokom minulog vikenda onemogućilo je da se festival održi na otvorenom, što je u prethodna tri izdanja davalo dodatnu čar ovom inače magičnom mestu, koje je s godinama postalo umetnička meka. Umesto heliodroma i centralne ulice, gde smo ranije prisustvovali nekim od čarobnih izvođenja poznatih i novih muzičkih umetnika, sada se Boljšoj preselio u veliku dvoranu. Međutim, i tu je bilo nekoliko izvanrednih nastupa. Sem Nemanje Radulovića i ansambla Dabl Sens, kao i Boljšog orkestra vođenog maestrom Srboljubom Dinićem, te klavirskog koncerta Jurija Rozuma i nastupa tenora Zorana Todorovića, vrhunac festivala svakako predstavlja nastup mladog čeliste Nareka Haknazarijana, mlade zvezde iz Jermenije, pobednika muzičkog takmičenja P. I. Čajkovski. I zaista, Haknazarijan je apsolutno dokazao zbog čega je njegova reputacija u svetu muzike danas tako visoka. Svoje umeće ne dokazuje samo kroz tehniku sviranja kojom dostiže i savršeni forte i savršeni pijano, već i kroz vrhunsko muziciranje inače nimalo lakih dela. Vrhunac njegovog nastupa predstavljalo je izvođenje numere Lamentatio Đovanija Solime, što je publiku ostavilo bez daha. Za sve koji su propustili nastup na Mokroj Gori, Jutjub je odlična adresa da se uvere u njegovu virtuoznost, upravo na pomenutoj numeri.

Na takmičenju u okviru festivala učestvovalo je 65 mladih talentovanih muzičara iz Srbije, Republike Srpske i Rusije. Žiri festivala su činili pijanista Jurij Rozum, LJiljana Nestorovska, dekan Beogradskog fakulteta muzičke umetnosti i Zoran Komadina, profesor muzičke Akademije Istočnog Sarajeva. Dobitnica Zlatne matrjoške u grupi od 13 do 17 godina je Aleksandra Latinović iz Muzičke škole Petar Stojanović iz Uba. Srebrnu matrjošku u grupi od 13 do 17 godina dobila je Galina Nikolin iz muzičke škole Josip Slavenski iz Beograda, a Bronzana matrjoška u grupi od 13 do 17 godina je uručena Ekaterini Maslovoj iz Nojabrska.

U kategoriji od 18 do 25 godina, Zlatnu matrjošku osvojio je Milosav Bojičić iz Belgorodskog državnog instituta kulture i umetnosti, Srebrna matrjoška pripala je Jani Momirović, studentkinji Prayner Konservatorium iz Beča, dok je Bronzana matrjoška otišla u ruke Minje Marčetić sa Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda.

Svake godine, festival Boljšoj razvija i širi svoj sadržaj. Prošle godine festival je u takmičarski program uvrstio učenike iz Rusije kao i osnovao svoj simfonijski orkestar koji čine mladi muzičari, učenici i studenti. Ove godine, Boljšoj je uveo majstorske kurseve gde su proslavljeni umetnici poput Nemanje Radulovića, Nareka Haknazarijana, Zorana Todorovića i Jurija Rozuma, prenosili svoje bogato iskustvo mladim talentima. Naravno, interesovanje je bilo veće od očekivanog.

Zamisao Emira Kusturice da se grad na Mećavniku obogati umetničkim programima očito je više nego uspešna. Kao i u slučaju filmskog i muzički festival oplemenjuje i nadahnjuje mlade, koji od afirmisanih muzičara imaju šta da nauče. Ostaje sada da sačekamo jesen i da vidimo kakav će pozorišni festival zaživeti na ovom mestu.