Arhiva

Čitajući oblake

Dragan Jovanović | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 20. jul 2016 | 20:51
Čitajući oblake


Postoji li, batice, lepša zabava nego što je - gledanje oblaka? Probajte da buljite u plavi ekran neba i ubrzo ćete shvatiti koliko je to uzbudljivije od televizijskih prenosa fudbalskih utakmica, pa i Vimbldona. Nikad se, recimo, do zadnjeg časa ne zna ko će da nadjača: da li oblaci koji dolaze iz Babušnice, sa Stare planine ili, ipak, ovi što nastupaju iz pravca Sićevačke klisure? I kako se samo te dve nebeske vojske uskovitlaju iznad Vidova kao nekad na Gazimestanu. Neće se, valjda, na tom kobnom mestu uskoro sudariti ruske i američke vojske. Zato mi se iz Vidova i ne silazi, po julskoj vrućini, ni do Mokre, a kamoli do Bele Palanke.

A pazi šta se, recimo, dešava u Mokri! Došao Krsta iz Nemačke, onako, na godišnji odmor i hoće da uredi Mokransku reku koja izvire, tu, iz vrela ispod nadaleko čuvenih Najdanovih krugova. Ali, gle, tu se odmah našao Gratko, seoski kmet, misleći, valjda, da je sve to upereno protiv njega pošto je na zidiću pored mosta neko napisao krupnim crvenim slovima: Gratko neje ništa uradeo za selo. I, zaista, u Mokri, bre, nema godinama nijednog kontejnera, a već deset dana nema ni uličnog osvetljenja! Navodno, Mokranci ne plaćaju komunalne usluge, a pritom Mokra glasala protiv belopalanačkog predsednika Miljka, pa ih, eto, stigla belopalanačka osveta. A, valjda, znate da Bela Palanka jedina u Srbiji nema opštinsku vlast pošto su majski izbori propali. U međuvremenu predsednik Miljko je sa celim SDS, čoporativno, prešao u SNS. Sada visi na tankom koncu: Tadić ga se odrekao, a Vučić ne sme da ga imenuje za poverenika SNS da ne bi razbesneo stare naprednjake.

Moj štampar Boban iz Pi-presa, sa pirotskih visina, posmatra belopalanačku smutnju pa kaže: Ako se Vučić izvuče iz Savamale, pašće u Beloj Palanci! Na prvi pogled ovo zvuči neubedljivo, ali, setite se Čukur česme! Zbog jedne obične dorćolske tuče, srpska raja se diže i otera Turke prvo iz Beograda, a onda i iz Srbije. A ako buna na naprednjačke dahije ne krene iz Bele Palanke, krenuće iz Mokre! Eeej, da Mokranci ostanu bez uličnog osvetljenja! A još Oliver Mlakar je u zagrebačkoj Kviskoteci obelodanio da je prva hidrocentrala u Kraljevini Jugoslaviji podignuta u Mokri, 1936. godine! Nikola Tesla je poklonio hidrocentralicu Malom Londonu kako su Mokru prozvali! A štooo!? Zato što su Mokranci skupili skroman dobrovoljni prilog za Teslina istraživanja pošto je kralj Milan, maltene, oterao iz svog kabineta genija iz Smiljana. Kažu da je tada Tesla iz Beograda došao u Mokru i tu boravio nedelju dana znajući da se tu nalazi centar tzv. Kosmičkog levka iznad Suve planine. Taj levak je, nedavno, snimila i NASA! A tim levkom će, možda, uskoro, sići i vanzemaljci. Velja Baletan je, već, sreo vanzemljake kod mokranskog groblja i spreman je da od njih zahteva da se Mokri vrati ulična rasveta, a Gratko i Miljko neka vide šta će i kako će!?

K. G. Jung, moj guru iz Švice, sve ovo shvata ozbiljno: Ne bih se sprdao sa Veljom Baletanom. Jer, šta misliš zašto su se Rusi ugnezdili na niškom aerodromu i zašto, s druge strane, Amerikanci stiskaju Vučića da uđe u NATO? A ti nastavi pomno da čitaš oblake. Iz njih možeš da saznaš više o Srbiji negoli čitajući novine!

Tu se i moja Crna nadovezuje: Pažljivo čitajući oblake mogao si da predvidiš i masakr u Nici i puč na Erdogana. Ali, ko se danas bavi čitanjem iz oblaka u kojima su zapisani i najumniji gnostički spisi.