Arhiva

Obrnuta evolucija

Sandra Petrušić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 27. jul 2016 | 20:02
Obrnuta evolucija

Foto Biljana Vučković

Svet se, srećom, promenio, tako da Fordove naslednike više ne brine kako da ubrzaju unošenje hrane, već samo da uspore njen izlazak. A za ostalo će se radnici postarati sami, zaključak je humanitarne organizacije Oksfam Amerika, koja je istraživanjem ustanovila da radnici u prehrambenoj industriji uglavnom niti jedu niti piju da bi odložili odlazak u toalet, a da se pre odlučuju za pelene nego za alternativu - prikladne posude koju mogu da koriste uz proizvodnu traku, ne prekidajući proces rada. Lepo od njih, imajući u vidu da te proizvode jedemo.

Činjenica da je 60 odsto zaposlenih dobilo urinarne infekcije (posebno oni koji nisu imali novac za pelene pa su koristili toalet papir), podstakla je advokata Marka Lindera i urologa Ingrid Nigard da napišu knjigu Void where prohibited, sa podnaslovom: Od nek jedu kolače do nek uriniraju u gaće.

Knjiga se bavi istorijom problema, nonsensom da roditelji muku muče da bi decu naučili da nuždu ne obavljaju u gaće, da bi ih 20 godina kasnije poslodavci ubacili u obrnutu evoluciju, do identifikacije fizioloških posledica - oštećenje bubrega, nervnog i kardiovaskularnog sistema. Nakon njenog objavljivanja u SAD je promenjen zakon, a javnost je zatražila izjednačavanje prava sa evropskim. Međutim, kada je javnost u toj istoj Evropi zatražila humaniji odnos za radnike Jure, premijer Aleksandar Vučić je na TV Prva rekao: Jednom mi je nešto jako teško palo i to me je tri dana progonilo, a to je bila žalopojka oko radnika i oko radničkih prava. Kad god strani investitori to čuju dođe im da pobegnu. Ajde da prekinemo sa žalopojkama i da radimo.

A kako da radimo? Pa kao Nemci, precizan je premijer, jer samo od njih možemo da naučimo kako da budemo marljivi i da ostvarujemo još bolje rezultate. Pa dobro, hajde da radimo kao Nemci. U Nemačkoj su 1880. vlasnici fabrika šivaćih mašina pokušali da ograniče pravo radnika na korišćenje toaleta, ali je vlada to izričito zabranila uz obrazloženje da tako nešto nije uobičajeno čak ni u popravnim ustanovama.