Arhiva

Uspeh i bez podrške

SEEcult.org | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 27. jul 2016 | 20:46
Uspeh i bez podrške

Foto iz filma Staza od ljiljana

Direktor Festivala Radoslav Zelenović ocenio je da je 23. izdanje tog festivala bilo programski izuzetno uspešno, ali je izrazio nezadovoljstvo postojećom infrastrukturom koja je, inače, van moći uticaja organizatora. Zadovoljstvo je svakog ko se bavi poslom ove vrste kada se dođe do kraja festivala i shvati da sve ono što smo najavili nije bilo prazno obećanje, već da smo to uspeli da realizujemo. Filmovi, projekcije, gosti, sve je bilo na zavidnom nivou, rekao je Zelenović.

Zelenović je podsetio da 23. Festival na Paliću ne bi bio u obimu u kojem je održan da nije bilo podrške Evropske komisije od 40.000 evra, koliko je dobijeno na konkursu potprograma Medija Kreativne Evrope. Prema rečima Zelenovića, sledeći zadatak je da se reaktivira Protokol koji je postojao između Pokrajine Vojvodine, Grada Subotice i Republike Srbije, koji je obezbeđivao Palićkom festivalu stabilan budžet.

Najboljim filmom proglašen je nemački Toni Erdman rediteljke Maren Ade o neobičnom odnosu oca i ćerke, a za režiju je nagrađen proslavljeni rumunski autor Kristijan Munđiju za film Matura koji daje sliku savremenog društva u tranziciji. Žiri kritike je u takmičarskom programu Paralele i sudari dodelio nagradu za najbolji film mađarskom ostvarenju Staza od ljiljana Benedeka Fligaufa. Nagrada Aleksandar Lifka za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji dodeljena je na otvaranju rediteljima Ulrihu Zajdlu i Slobodanu Šijanu, dok je nagradu Underground Spirit dobio Karpo Aćimović Godina.