Arhiva

Huliganski rat na pomolu

S. Slavković | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 17. avgust 2016 | 18:49
Huliganski rat na pomolu

Foto Marko Metlaš

Činjenica da su se u svega jednom danu odvila dva oružana sukoba u beogradskim predgrađima Rakovica i Železnik daje ovoj tezi na održivosti. Vinovnici su takođe dežurni krivci šire uzev huligani, a nešto preciznije kriminalci s navijačkim obeležjima, protiv kojih su već naveliko podnošene prijave za teška krivična dela. Bilans je dosledno krvav jedan ranjeni, jedan preminuli, tek jedan priveden, uz nemalo zaplenjenih pištolja i jedan kalašnjikov.

Prema nezvaničnim saznanjima, dva okršaja nisu međusobno povezana, niti su obavezno povezana s klupskim pripadništvom. Kao da bi suprotan slučaj bio iole manje uznemirujući. Kao da nije dovoljno poražavajuće što prijave protiv učesnika čine impozantan asortiman prijave za ubistva, pokušaje ubistva, trovinu drogom, iznuduOtuda je neophodno nazvati pojave pravim imenom i okršaje nazvati kriminalnim, a ne navijačkim. Borba protiv navijačkih obračuna i dalje bi trebalo da je borba protiv kriminala. E, sad, drugo je pitanje na kojim sve stepenicima borba protiv kriminala zastajkuje slučajevi ili zastare, ili se na sudu odugovlače do besmisla.

I premijer Vučić je bio svestan toga kada je rekao da država zapravo plaća reket huliganima da nam ne bi vikali pederu. Drugde je rekao da je za borbu protiv organizovanog kriminala među navijačima neophodan širi društveni konsenzus, na trećem mestu politička volja. Da, konsenzus sitnih interesa i volja da se saradnja navijačkog kriminala i države napokon okonča.