Arhiva

Ekspoze zaslužuje da bude odštampan

Ivana Pavlović | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 17. avgust 2016 | 19:02
Ekspoze zaslužuje da bude odštampan

Foto Dušan Milenković

Dok je Aleksandar Vučić u parlamentu iznosio ekspoze, Istinomer je na društvenim mrežama odmah ocenjivao izjave starog-novog premijera i beležio njegova obećanja. Da budemo iskreni, bilo je prilično frustrirajuće: prvo, ne znate o čemu će sve pričati, pa je i pripremaotežana. Drugo, vrlo malo baza podataka je otvoreno i do nekih informacija, kao što je broj izgrađenih kilometara auto-puta, o kojima je sa ponosom govorio, ne može se doći za pet minuta.

Očekivano, mandatar je isticao dosadašnje rezultate, uglavnom u makroekonomskoj politici. Kao i u ranijim izjavama, podaci su mahom tačni, ali često nisu relevantni za problem o kojem govori, ili nisu potpuni. Na primer, nekoliko puta mandatar je istakao suficit u republičkom budžetu. To je tačno, ali i on i Istinomer dobro znaju da je važan deficit opšte države, koji je širi pojam od republičkog jer obuhvata i deficit lokalnih samouprava, garancije javnim preduzećima...

Dva puta se pohvalio da smo nakon poplava izgradili 29 brana, što je više nego prethodnih godina. I to je istina, ali su za 28 brana novac dali strani donatori, a ne Vlada Srbije. Možda ne bismo ni obraćali pažnju na ovo da premijer ne neguje verbalnu politiku duplih standarda prema stranom novcu: preispituju se patriotizam organizacija koje se finansiraju donacijama, ali se milioni iz inostranstva, uloženi u odbranu od poplava ili kulturu - prećutkuju.

Ponovo smo čuli ista neispunjena obećanja iz ekspozea 2014. kao i ona već data i neispunjena tokom prethodnog mandata - restrukturiranje i privatizacija velikih državnih preduzeća ili završetak auto-puta do Crne Gore. Nakon provokacije iz opozicionih redova, premijer je ponovo obećao i izvoz Fijata na rusko tržište, iako je to najavio još 2013. kao prvi potpredsednik Vlade. Podvlačimo i da je obećao Zakon o poreklu imovine do kraja ove godine, ali Istinomer ne zaboravlja da je krajem 2012. najavio da će se zakon početkom 2013. naći pred poslanicima.

Privatizacija sportskih klubova bila je jedna od ključnih tačaka ekspozea 2014, da bi sada premijer priznao da nema rešenje (ni snage za tako nešto). Inače, u danu kada premijer govori o budućnosti zemlje, bilo je previše sintagmi nemamo rešenje. Razumemo da je teško rešiti pitanje snabdevanja gasom, ali nije jasno zašto premijer nema makar okvirno rešenje za problem bele kuge, rudnik Resavicu i privatizaciju klubova i huliganizam, kada u razvijenim evropskim zemljama sigurno ima dobrih primera na koje bismo mogli da se pozovemo.

U ekspozeu su razrešene i neke važne enigme.Saznali smo uzgred da je premijer i dalje šef Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti, iako je nakon izbora 2014. najavio da će podneti ostavku na tu funkciju. Čuli smo i da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar ipak bio na aerodoromu u Surčinu da dočeka helikopter sa bolesnom bebom, u čijem udesu je poginulo sedam osoba. Premijer je rekao i da je izbore raspisao da bi pokazao da su stranke koje su nekad imale 10 odsto podrške birača pale na pet, a u kampanji nas je ubeđivao da želi novi stabilan četvorogodišnji mandat. Kuriozitet je da premijer, kao da je to potpuno uobičajeno, priznaje ozbiljna kršenje zakona u vlastitoj zemlji - govori o radnicima koji nisu plaćeni za prekovremeni rad, navijačima koji reketiraju državu, o milijardi evra koja nestaje iz zdravstvenog fonda i slično. Pritom nema ni reči o odgovornima ili zaustavljanju tih praksi.

Poslanici SNS predložili su da se premijerov ekspoze zbog svog značaja odštampa i podeli javnosti. Kao sajt koji poziva političare na odgovornost za javnu reč, a građane ohrabruje da pamte i proveravaju izjave političkih aktera, Istinomer, da se ne lažemo, iz sasvim drugih i očitih razloga, najiskrenije podržava ovu inicijativu.