Arhiva

Napred u prošlost

Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 17. avgust 2016 | 20:14
Napred u prošlost


Srbija je dobila novu vladu. Dobro, novu vladu. Jer, osim 7-8 ministara koji su tu ugurani ko zna kakvim koalicionim kombinacijama i željama sa strane, suštinskih promena nema. Oni će, pored onih koji su ostali iz prethodnog saziva, naprosto izigravati ikebane i paravan demokratije dok jedan čovek i dalje faktički odlučuje o svemu.

A da se zaista ništa nije promenilo, pokazalo je i nekoliko uvodnih zasedanja srpskog parlamenta. Najpre je premijer pokušao da iznuri i otera poslanike koji mu nisu po volji šestosatnim čitanjem ekspozea sastavljanog od statistike i lepih želja dostavljenih iz svakog ministarstva ponaosob, a kada to nije uspelo, prešlo se na dobra, stara podbadanja, prozivanja, vređanja, nipodaštavanja, svađe, nekonstruktivne rasprave i ostala sredstva iz arsenala srpskog parlamentarizma. Ako smo u političkoj kulturi nešto razvili, to je svakako niz metoda za obračun sa političkim protivnicima, u parlamentu i van njega.

Treba, naime, imati u vidu da su jedine prave konstante u našem parlamentarizmu bahatost, primitivizam i nekultura. To je jedna vrsta tradicije koju kao takvu možda treba i zvanično zaštititi kao nacionalni brend. Kad već ajvar nismo zaštitili.

A parlament ne bi bio parlament, naročito ovaj naš, i bez ponekog potpuno bizarnog događaja. Tako je Marija Obradović iz SNS-a poslanike Srpske radikalne stranke nazvala majmunima na sednici odbora za spoljne poslove, želeći valjda da pokaže kako je na letovanju, osim standardne lake literature, čitala i teška štiva poput Vučićevog ekspozea i Darvinove teorije evolucije.

Akademski nivo dešavanja održala je i poslanica naprednjaka Aleksandra Tomić, koja je sugerisala da se premijerov ekspoze ima tretirati kao naučni rad jer po svim karakteristikama to i jeste, a ne tek kao neki tamo literarni rad. No, da ne budemo na kraj srca, kad se malo bolje razmisli, potpuno je normalno da je onako sklepani ekspoze ravan naučnom radu za poslanike stranke u kojoj se najviši funkcioneri diče plagiranim doktorskim disertacijama ili neznanjem na kojem su uopšte fakultetu diplomirali.

Bitno je takođe napomenuti da se većina poslanika zaista trudila iz petnih žila da, između svake uvrede upućene političkom protivnicima, pomene bar po jednom dostojanstvo skupštine. Vodeći se onom starom da sto puta ponovljeno dostojanstvo Skupštine od Skupštine zaista stvara dostojanstveno mesto i potire sve ružno pre i posle toga izrečeno, dostojanstveno su zaštitili čast parlamenta od sebe samih, mada je bilo dosta i onih koji su više bili zabrinuti za dostojanstvo skupštinskog restorana.

Svega nekoliko dana zasedanja, dakle, uspelo je da u potpunosti anulira, dezavuiše i porazi Vučićevu taktiku stvaranja utiska večito nove, tek pristigle vlade i još novijeg premijera. Ne samo da smo se u flešbekovima prisetili svega iz prethodne četiri godine, već smo se novog saziva vlade i parlamenta zasitili već posle svega nedelju dana. A možda je vreme za neku rekonstrukcijicu?