Arhiva

Golubac je ponovo najlepši grad na svetu

Jovanka Matić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 24. avgust 2016 | 19:43
Golubac je ponovo najlepši grad na svetu


Za kratko vreme doživeo je preporod. U Golubac se sada stiže odličnim asfaltnim putem gde mu dobrodošlicu najpre priređuje dominantni, raskošni Dunav, čiste gradske ulice okićene cvetnim aranžmanima, uređeni park sa neoštećenim mobilijarom..

Pored mnogobrojnih kulturno-istorijskih spomenika i lepog prirodnog okruženja Golubac je, prethodnih godina, bio nepravedno zapostavljen i zapušten grad. Nije bilo nikakvih investicija, infrastruktura je bila veoma loša. Decenijama se skoro ništa nije ulagalo i bio je među nerazvijenim opštinama Srbije. Zbog tadašnjeg lošeg stanja u ovoj opštini, prvo pitanje za dr Nebojšu Mijovića, specijalistu interne medicine, bilo je - šta ga je motivisalo da, pored sigurnog posla u zdravstvu, prihvati da dođe na mesto predsednika opštine koja je tada bila u problemima.

Golubac je najlepše mesto na svetu. Za to su znali Rimljani, Turci i Austrijanci još od prvog veka. Odabrali su ga i gradili naselja i utvrđenja na ovim prostorima. To najlepše nam je priroda dala. U ovaj grad sam došao kao mlad lekar i odlučio da zauvek u njemu ostanem. Kao predsednik opštine trudim se da sa svojim timom Golubac vratim na mesto koje mu pripada, a to je u vrh atraktivnih turističkih destinacija u Srbiji. Golubac se prostire na 52 kilometra obale Dunava. Nalazi se u nacionalnom parku Đerdap, bogat je šumama sa razvijenom modernom poljoprivrednom proizvodnjom. Na teritoriji opštine se nalaze mnogobrojni kulturno-istorijski spomenici, Golubačka tvrđava, manastir Tumane, Isposnicu u Klenju i mnoge crkve u mesnim zajednicama. Opština Golubac ima oko 10.000 stanovnika, koji žive u 24 mesne zajednice.

Koje aktivnosti ste smatrali prioritetnim kako biste pokrenuli razvoj opštine?

Velike aktivnosti za razvoj opštine započete su pre tri godine. Izradili smo strateški dokument kojim je sve definisano, a stavljen je akcenat na razvoj turizma, jer za to Golubac ima najveći potencijal. Razvojem turizma će se podstaći i poljoprivreda kao i razvoj privatnog sektora kroz otvaranje i jačanje malih i srednjih preduzeća.

Jedan od značajnijih projekata je međugranična saradnje. Sa rumunskom opštinom Molda u završetku je izgradnja luke u Usju. Mi smo naš deo završili i očekujemo da će i oni do kraja godine završiti svoj deo. Tada će profunkcionisati skelski prevoz, robe i putnika, između Srbije i Rumunije, što je od velikog značaja ne samo za opštinu Golubac već za ceo Braničevski okrug .

U toku su radovi na revitalizaciju projekta Golubačke tvrđave vredan 6,6 miliona evra i projekat je Evropske unije. Završen je dobar deo radova. Za sledeću godinu ostala je rekonstrukcija same tvrđave.
Nedavno je pušten u saobraćaj tunel, a završen je i Vizitorski centar. Završili smo utvrdu i pristan gde će moći da pristanu najveći brodovi, kruzeri.

Ove godine smo preko 40 posto budžeta izdvojili za infrastrukturne radove, a poređenja radi, prethodnih godina izdvajano je samo 10 posto. Prošle godine je izgrađeno 10 kilometara lokalnih asfaltnih puteva. Rešavali smo probleme vodosnabdevanja. Tokom prošle i ove godine obnovili smo centralnu osnovnu školu u Golupcu i nekoliko u mesnim zajednicama. U četiri mesne zajednice domovi kulture bili su napušteni, sada smo ih uredili. U našoj najvećoj mesnoj zajednici u Braničevu i u još tri mesne zajednice renovirali smo crkve.

Dunav pruža mnoge mogućnosti, između ostalog, skijanje na vodi i druge sportova na vodi. Imamo jedriličarski klub, a zaživeo je i Jedriličarski centar Srbije.
Nacionalni park Đerdap obuhvata jednu trećinu naše teritorije, što stvara mogućnost za razvoj lovnog turizma. Naše lovačko društvo veoma dobro funkcioniše. Završen je projekat i izgrađen prostor za uzgoj mlade divljači koja će se puštati u lovište.

Predvideli smo izgradnju biciklističke staze u dužini 12 kilometara. Ona će povezivati vikend-naselje Vince sa Tvrđavom. Do sada smo uradili oko pet kilometara. Nadam se da ćemo je završiti naredne godine. Za deo staze, koja povezuje gradsko jezgro sa Tvrđavom, imamo obećanje od strane Ministarstva turizma da će nam finansijski pomoći.

U narednoj godini planiramo da uradimo modernu gradsku plažu i rekonstrukciju marine u Golupcu. Imamo urađenu projektnu dokumentaciju, a vrednost radova je oko 1,7 miliona evra. U toku ove godine i početkom sledeće planiramo da odblokiramo našu poznatu fabriku za proizvodnju keksa u Braničevu. Nadamo se da ćemo tu uposliti značajan broj ljudi.

Za sve značajne projekte koje ste završili bila su potrebna velika finansijska sredstva, kako ste ih obezbeđivali?

Znamo da ima dosta ljudi koji vole Golubac, a i institucija, domaćih i inostranih, koje prepoznaju značaj i vrednosti ovog područja. A sa druge strane imaju i dobrog sagovornika koji dobro prezentuje sve planove, rukovodstvo koje će se maksimalno zalagati i raditi transparentno i koje neće da - krade. Ja lično imam dosta prijatelja u Srbiji na koje se oslanjam, a sve u interesu razvoja Golupca.

U prethodnom periodu bilo je mnogo aktivnosti. Kako vidite Golubac u budućnosti - jeste li posustali?

Nikako. Naši planovi su da za vreme ovog mandata obnovimo sve škole, sve domove kulture, da nijedna ulica na teritoriji naše opštine ne bude neasfaltirana i da se reše problemi vodosnabdevanja. Da biste uspeli, morate prvo postaviti cilj, pa onda naći način kako da ga ostvarite i ako se rukovodite time da zaista hoćete da pomognete zajednici, morate puno raditi sa dobrim namerama. Mislim da će Golubac u najskorije vreme biti najatraktivnije mesto na turističkoj karti Srbije i to ne samo za naše već i za strane turiste, a to se već događa.