Arhiva

Dolinom srpskih kraljeva

Rada Stanković | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 24. avgust 2016 | 19:57
Dolinom srpskih kraljeva


Zamislite da vas je Ivo Andrić vodio od Travnika do Počitelja, od mosta na Žepi do mosta na Drini... Takva tura se nikada nije dogodila, pa možete samo da je sanjate, a ova naša od prošle nedelje jeste: književnik, NIN-ov laureat Milisav Savić, vodio je grupu novinara dolinom Ibra i Raške, putem svoje knjige Dolinom srpskih kraljeva. I tako smo, dok su trajale Raške duhovne svečanosti, od 16. do 20. avgusta, svakog dana imali ogromno zadovoljstvo da sa ovim značajnim piscem obiđemo desetak manastira i crkava čija lepota i danas zadivljuje: Žiča, Studenica, Stara i Nova Pavlica, Gradac, Končul, Crkve Sveti Nikola u Brveniku, Sveta Petka u Trnavi, crkve u Šumniku, Baljevcu, Žerađu, Kovačima i Jelakcu...

Naizgled je sve bilo jednostavno: posle doručka sedamo u kombi, o nama brine ljubazna Ana Koturanović iz Turističko-sportske organizacije Raška i krećemo prema cilju određenom za taj dan. I tako četiri dana. Međutim, čim smo saznali da je za 23 godine postojanja kulturne manifestacije Raške duhovne svečanosti, ovo prva ovakva akcija Turističko sportske organizacije Raška i Centra za kulturu Gradac, bilo nam je jasno koliko je truda uloženo da to prvo izgleda kao dobro odrađena praksa. Pokazalo se da bi to mogla da postane atraktivna turistička tura za široku publiku. Uz uobičajeni program, koji je i ove godine privlačio pažnju stanovnika ovog kraja. Nekoliko predstava, koncert Vlatka Stefanovskog, nekoliko promocija zanimljivih knjiga i nekoliko atraktivnih predavanja.

Nikša Barlov, filozof po obrazovanju, od 2012. nezvanično, a od 2013. i zvanično je umetnički direktor Raških duhovnih svečanosti. Godinu dana on smišlja i dogovara program koji će svake godine u avgustu privući ne samo stanovnike Raške i okoline, već i goste koji svoj dolazak u ovaj gradić od desetak hiljada stanovnika planiraju baš u vreme ove manifestacije. Kaže da mu je svake godine sve lakše da obezbedi renomirane goste iz sveta kulture, jer to garantuje već stečeni visoki renome ovih Svečanosti.

Treba podsetiti da su Raške duhovne svečanosti osmišljene u najgore vreme, 1993. godine, kada nije bilo ni novca ni uslova za to. Ali, tadašnji kulturni poslenici su odlučili da će učiniti nešto za svoj kraj, i tako je i bilo. Ja sam tada svirao u bendu i mi smo nastupili na tim prvim Svečanostima. Tada su nam pomagali naši ugledni i već uspešni umetnici iz Raške, poput pisaca Slobodana Rakitića i Milisava Savića, i drugih. Poslednjih pet godina ja sam deo tima koji se trudi da ovo što radimo, kad je reč o kvalitetu posla, podignemo za stepenicu više. U stvari, za nas je presudno da osmislimo visoko kvalitetan program, a da pritom i publika to prihvati. O tome koliko su ove Svečanosti ugledne i kako se umetnici rado odazivaju, govori i podatak da mnogi od njih jednostavno ne žele ni predviđeni honorar koji smo spremni da im isplatimo, a koga su se, recimo, ove godine odrekli profesori Vladeta Janković, Miomir Korać i Nemanja Mrđić, kao i novinar Vladimir Stanković, navodi Barlov.

Dejan Koturanović, turizmolog, direktor Centra za kulturu Gradac, informiše nas da se iz budžeta opštine za Svečanosti izdvoji dva do tri miliona dinara. Sreća je da imamo stabilan budžet koji se obezbeđuje za ovu manifestaciju, i dobro je da lokalna samouprava pruža stalnu podršku. To je već postala tradicija da se trudimo da dovedemo vrhunske goste iz pojedinih oblasti i da to što radimo ima i svojevrstan edukativan karakter. Nikša i ja snosimo najveći teret celokupne organizacije i moraćemo, ako želimo rast ove manifestacije, da angažujemo još ljudi koji će se pre svega baviti savremenim marketingom. To su nam budući planovi, to je pokazala i prva tura obilaska manastira i crkava koju smo nazvali Dolinom srpskih kraljeva, koje ne bi bilo bez našeg velikog pisca Milisava Savića, a koja bi mogla da se pretvori i u pravu turističku atrakciju.

Knjiga Milisava Savića Dolina srpskih kraljeva, pisana dvojezično na srpskom i engleskom jeziku, svedoči o riznici srpske istorije smeštenoj u dolini Ibra i Raške. Imali smo još sreće da je u novinarskoj ekipi (Novosti, Danas, Blic, Radio Beograd 2) bio i kolega Velja Pavlović iz Studija B, čije emisije Duhovnici imaju visoki rejting kod monaha i monahinja sa kojima smo se susretali u dva ženska i dva muška manastira. Pa nam je tako, što zbog uvažavanja Milisava Savića, što zbog privlačnosti Veljinih Duhovnika, doček u manastiru Gradac i razgovor sa diplomiranom studentkinjom Učiteljskog fakulteta, igumanijom Ninom, bio posebno zadovoljstvo.

Bili smo i svedoci da su neke crkve iz 13. ili 16. veka, propale samo za poslednje dve-tri godine, koliko je prošlo od kada ih je Milisav Savić obilazio i fotografisao freske čije smo nestajanje mogli da vidimo jednostavnim poređenjem sa fotografijama iz knjige.

Finalno veče, završetak 23. Raških duhovnih svečanosti, bilo je posvećeno glumcima koji su preminuli ove godine Draganu Nikoliću, Bati Živojinoviću i Miloradu Mandiću Mandi. O njima su govorili kolege glumci Radoš Bajić, Danica Maksimović i Feđa Stojanović, kao i filmski kritičar Ivan Karl. Publika je pozdravila i dobro osmišljeno podsećanje na svoje ljubimce kroz brojne inserte iz njihovih filmova i televizijskih serija. Slučaj je hteo da je tog dana saopštena i vest o smrti glumice Mire Stupice.

Ovogodišnji dobitnik nagrade Stefan Prvovenčani je glumac Predrag Miki Manojlović, kome je to priznanje uručio predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić. Manojlović je obećao da će iduće godine doći u Rašku primerenije odeven.