Arhiva

Pobednički scenario

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 21. septembar 2016 | 19:18
Pobednički scenario

Foto Tanjug/Zoran Žestić

Ponovni izbori trebalo je da budu održani 8. maja na osnovu nezakonitog rešenja, koje je isti OIK doneo sa 8 glasova od ukupno 19 članova. Kako je predsednik Komisije proglasio takvu odluku zakonskom, podneta je krivična prijava 5. maja, nakon čega podnosi ostavku. Novi rok za izbore bio je sedam dana, ali ga je OIK prekoračio i zbog toga ponovljeni izbori nisu održani do 18. septembra.

Informaciju o nepravilnostima u izbornom postupku 11 članova OIK 9. maja dostavljaju Vladi, Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Ministarstvu pravde.

U maju Goran Miljković, dotadašnji predsednik opštine, sa celim odborom SDS-a prelazi u SNS. Vlada 15. jula imenuje predsednika i članove privremenog organa opštine. Rešenje je nezakonito, jer je doneto nakon prekoračenja zakonskog roka od 30 dana. Privremeni organi trebalo je da osnuju novu OIK, ali nisu. Nakon što je kompletan odbor SDS-a prešao u SNS, ta stranka u Izbornoj komisiji ima sedam članova, tri su iz SPS-a i jedan iz JS.

Opozicione stranke opozivaju svoje članove iz OIK, jer su prešli u SNS. Privremeni organ odbija te zahteve i OIK nastavlja sa radom u nezakonitom sastavu i sa predsednikom Izborne komisije u ostavci. Zamenik predsednika OIK je u isto vreme i načelnik Opštinske uprave, a zbog sumnje da u tom slučaju postoji sukob interesa 8. juna 2016. obaveštena je Agencija za borbu protiv korupcije.

Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije, 1. avgusta 2016. raspisuje izbore za odbornike Skupštine opštine Bela Palanka. Opštinska izborna komisija 5. avgusta proglašava listu Aleksandar Vučić SNS, iako pre toga nije donela nijedan akt po kome će da se organizuju izbori. Upravni sud usvaja žalbu i poništava rešenje OIK o proglašenju liste SNS-a. U ponovnom postupku OIK ne postupa po presudi suda i odbija prigovor kao - neuredan.

OIK objavljuje zbirnu listu na kojoj se pojavljuju i dve fantomske grupe građana, SPS-JS i Radikali. Zbirna lista je objavljena iako je žalba opozicije Upravnom sudu još bila u postupku rešavanja.

Odlukom OIK linearno su svi učesnici na izborima dobili po šest predsednika na biračkim mestima. Tako je stvorena većina u biračkim odborima preko fantomskih grupa građana koje nisu učestvovale na prethodnim izborima.