Arhiva

Ne treba nam „bolji Vučić“

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 21. septembar 2016 | 19:28
Ne treba nam „bolji Vučić“

Foto Emil Čonkić

Ipak, vaši protivnici u DS smatraju da nemate podršku običnog članstva, da ste neiskusni i bez liderske harizme. Greše li?

Greše. Podsetiću, član sam DS punih 20 godina, bio sam politički savetnik Zorana Đinđića, član Političkog saveta, predsednik Resornog odbora za ljudska prava, direktor Fonda LJuba Davidović i ministar za evropske integracije vlade u senci, te ambasador u veoma osetljivoj političkoj situaciji. Nisam politički neiskusan. Što se harizme tiče, pojam harizmatskog vođe je anahron i odnosi se na nedemokratski način upravljanja. Moderno doba je prevazišlo harizmatskog lidera, jer on sam odlučuje, a to nam nije potrebno. Stranci je potreban racionalan predsednik koji može da vrati poverenje građana. DS ne treba ni da pokušava da bude stranka harizmatičnog lidera i da ljudima nudi vođu koji bi bio bolji Vučić od Vučića. Što se stranačke baze tiče, moja baza su svi oni koji žele promene nabolje, a to je većina u stranci. Svakog dana dobijam sve veću podršku upravo tih članova.

Ako ne uđete u drugi krug, a uđu na primer Pajtić i Šutanovac, koga biste od njih dvojice podržali?

Da sam verovao da jedan od njih može da pomogne DS-u da izađe iz krize, ne bih se ni kandidovao za predsednika stranke.

Šta konkretno zamerate svojim protivkandidatima? Zašto biste bili bolji?

Srboljub Antić je liberal u socijaldemokratskoj stranci. Iako poštujem mnoge njegove stavove, nije dobro za DS da predsednik bude neko ko se ideološki razlikuje od ogromne većine članstva. Što se tiče Bojana Pajtića, problem je u tome šta mu zameraju birači, a ne ja. Nema poverenja u sadašnje rukovodstvo. Dragan Šutanovac je, takođe, godinama učestvovao u vlasti i već dugo se nalazi na najvišim stranačkim funkcijama. Sa njim imam i suštinsko neslaganje oko vizije budućnosti stranke. Kao što sam već rekao, niti verujem da DS treba da bude liderska stranka sa vođom, niti verujem da bi Šutanovac trebalo da bude takav vođa. Kandidovao sam se jer nisam bio u izvršnim organima stranke i jer drugačije vidim svoju ulogu u reformi stranke. Ja sam za jaku organizaciju, a ne za lidersku stranku koja će zavisiti od rejtinga i volje pojedinca i uskog kruga ljudi oko njega.

Stručnjak ste za spoljnu politiku, pa da vas pitam: ko bi Srbiji trebalo da bude bliži - EU ili Rusija?

DS je stranka koja je Srbiju dovela na evropski put. Čak se i naši najveći protivnici, makar deklarativno, zalažu za ulazak u EU. Za Srbiju je svakako od velikog značaja da ima i što bolje odnose sa Rusijom, ali strateški cilj Srbije je priključenje EU.