Arhiva

Industrijska zona jedinstvena u Srbiji

Svetlana Velimirović | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 21. septembar 2016 | 20:02
Industrijska zona jedinstvena u Srbiji


Objekat vredan četiri i po miliona evra, koji se prostire na 11.300 kvadratnih metara, otvorio je predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović. Direktori IPB-a Vukajlo Lainović i Stevan Rogić tom prilikom izneli su podatak da će u novom distributivnom centru posao naći stotinak radnika, nakon čega su uručili ključeve direktoru kompanije Milšped koja je zakupac oba IPB-ova objekta. Čelnici kompanije IPB su najavili da već za mesec dana počinje izgradnja trećeg objekta u vlasništvu ove kompanije.

Svečanom otvaranju prisustvovali su ambasador Republike Slovenije u Srbiji Vladimir Gasparič, slovenački partneri u kompaniji IPB Miha Zupanc, Željko Miklič, Klemen Šešok i Matija Šešok i predsednica opštine Pećinci Dubravka Kovačević Subotički, koja je tom prilikom izjavila da je razvoj industrijskih zona i privlačenje investitora jedan od strateških ciljeva Opštine Pećinci i da je svaka nova realizovana investicija korak napred ka ostvarenju tog cilja. U tom pogledu, ciljevi i interesi IPB-a, lokalne zajednice, Pokrajine Vojvodine i Republike Srbije se podudaraju, te se stoga u narednom periodu očekuje saradnja na svim nivoima kako bi ova slovenačko-srpska kompanija realizovala ogromne potencijale u privlačenju uglednih domaćih i multinacionalnih kompanija i tako značajno podstakla privredni razvoj čitave države, rekao je za NIN direktor Stevan Rogić.

Slovenačko-srpska kompanija IPB specifična je po uslovima koje pruža investitorima, jer u vlasništvu ima 180 hektara komunalno opremljenog zemljišta u industrijskoj zoni u Šimanovcima u kojoj potencijalnim investitorima nudi najrazličitije mogućnosti ulaganja, od klasičnog zakupa već izgrađenog objekta, preko kupovine zemljišta, do zajedničkog ulaganja. Ovakva industrijska zona je jedinstvena u Srbiji, dobrim delom i zbog fantastične lokacije. Industrijski park nalazi se neposredno uz auto-put Beograd-Zagreb, na dvadesetom kilometru od Beograda. Saobraćajno je direktno vezan za auto-put, bez plaćanja putarine iz pravca Beograda. Udaljen je deset kilometara od Aerodroma Nikola Tesla, kargo carinskog terminala, a trideset kilometara od Luke Beograd. Takođe, vezan je i za obilaznicu oko Beograda, tako da se bez ulaska u Beograd može uključiti na saobraćajnicu za bili koju željenu destinaciju. U neposrednom okruženju se nalazi industrijska zona Šimanovci, u kojoj se već nalaze objekti brojnih domaćih i stranih kompanija. Takođe, treba pomenuti da se u neposrednom okruženju zone ne nalaze stambeni, školski ili rekreativni objekti.

Regulisano vlasništvo nad zemljištem, usvojeni svi urbanistički parametri i Plan detaljne regulacije investitorima daju potpunu sigurnost. Uz sigurnost, za proizvođače postoji niz olakšica kao što je poseban izvozno-uvozni režim prema određenim zemljama iz regiona. Takođe, postoje i druge olakšice, subvencije i pogodnosti kod zapošljavanja lokalne radne snage.

Pored rešene saobraćajne infrastrukture, Industrijski park ima i kompletnu komunalnu infrastrukturu, koja podrazumeva napajanje električnom energijom velikog kapaciteta, gasnu infrastrukturu, savremeni optički kabl velike propusne moći.
Kompletno vlasništvo nad zemljištem omogućava fleksibilan pristup po pitanju veličine parcele koja je investitorima potrebna. U ovoj fazi razvoja, investitori mogu birati i položaj parcele, u skladu sa svojim potrebama i zahtevima. Planom detaljne regulacije je predviđena izgradnja svih vrsta objekata koje mogu graditi sami investitori, ili IPB po sistemu ključ u ruke. Teren je ravan i pripremljen, tako da je i izgradnja brza i jednostavna. Sve potrebne dozvole se dobijaju za maksimalno 45 dana, uz logistiku menadžmenta IPB-a, kaže Stevan Rogić.

Recite nam koliko je trajao i kako je izgledao put do sadašnje pozicije IPB-a iz koje može da ponudi uslove koji praktično izlaze u susret i najzahtevnijim investitorima?

Do te pozicije put nije bio nimalo lagodan i brz. IPB u Srbiji posluje od 2007. godine, kada je kupljeno 180 hektara poljoprivrednog zemljišta. Proces prenamene poljoprivrednog u industrijsko zemljište je u potpunosti finansiran od strane IPB-a. Kada smo završili prenamenu zemljišta, finansirali smo izradu kompletne planske dokumentacije, samostalno smo uradili i finansirali plan detaljne regulacije projekta, platili smo i izgradili pet kilometara saobraćajne infrastrukture. Izgrađene su dve trafo-stanice i sproveden kabl za prenošenje električne energije kapaciteta osam megavata. Kompletan posao koji je do sada urađen, u smislu pravne regulative i izgrađene infrastrukture, finansiran je od strane IPB-a. Sa Opštinom Pećinci je potpisan ugovor o izgradnji vodovodne infrastrukture. Tako je taj deo industrijske zone postao potpuno spreman za dolazak kompanija koje će zaposliti ljude i razvijati poslovanje.

IPB je, osim opremanja industrijske zone, gradio i poslovne objekte. Kada je izgrađen prvi objekat i hoće li ih biti još u narednom periodu?

Prvi objekat izgradili smo 2015. godine, a ove godine završili smo i drugi objekat koji smo upravo predali na korišćenje. U narednom periodu je planirana izgradnja još jednog objekta koji još uvek nema definitivnog korisnika jer su pregovori u toku, ali smo na dobrom putu da ugovor bude potpisan pre završetka radova, s obzirom na to da ima više zainteresovanih, veoma uglednih kompanija.



Kakvi su vaši dalji planovi?

Razvoj industrijske zone se i dalje nastavlja jer ima još dosta zemljišta koje treba iskoristiti. Uporedo sa izgradnjom budućih objekata nastavićemo i sa razvojem kompletne infrastrukture. U budućnosti očekujemo podršku opštine, pokrajine, ali i same republike, jer smatramo da je ceo ovaj projekat od velikog značaja za sve tri strane. Industrijska zona te veličine, u ovoj fazi izgradnje i na ovoj lokaciji će biti od velikog značaja i mislim da je u interesu svih nas da privučemo veliki broj kako stranih, tako i domaćih investitora. Samostalno smo zaista dosta odmakli u razvoju industrijske zone, ali postoji još mnogo prostora za njeno razvijanje i unapređivanje i svaka podrška i saradnja od lokalnog do republičkog nivoa biće nam dobrodošla.

Na osnovu dosadašnjeg iskustva i kontakata sa domaćim i stranim investitorima, gde vidite glavnu prepreku čije bi otklanjanje moglo da pospeši dolazak još većeg broja moćnih multinacionalnih kompanija u industrijsku zonu?

Velika prepreka za dolazak zvučnih imena i velikih investitora do sada je bio problem nezavršene infrastrukture, na prvom mestu putne infrastrukture. Sada je u toku rad na dokumentaciji za završavanje putne infrastrukture, na kojoj radimo zajedno sa lokalnom samoupravom. Kada bi se dinamičnije nastavio rad na izgradnji saobraćajne mreže, bio bi to signal za velike firme da je put razvoja industrijske zone dobar, što bi ih sigurno više motivisalo da dođu. IPB privlači strane i domaće investitore, imamo zemljište, snage i volje da nastavimo izgradnju i razvoj. Još jednom naglašavam da svi mi IPB, opština, Pokrajina i Republika Srbija - imamo isti cilj i interes i stoga bi bilo dobro da se dosadašnja dobra saradnja sa državnim institucijama dodatno osnaži kroz njihovo direktno upućivanje investitora na IPB, koji može da im ponudi apsolutnu sigurnost i najatraktivnije uslove za poslovanje.