Arhiva

Srbija, evropski prvak

P. Đaković | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 19. oktobar 2016 | 18:51
Srbija, evropski prvak

Foto Vladimir Lojanica

Ovom riziku izložena je četvrtina stanovnika Srbije, dok trećina tvrdi da živi teško, pokazuju podaci Evropske mreže za borbu protiv siromaštva, koja je, povodom 17. oktobra, Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, pozvala Vladu Srbije da smanjenje siromaštva uvrsti u svoje prioritetne ciljeve. Uz to, od Vlade Srbije, zauzete samo dobrim rezultatima i još boljim vestima, traži se i da hitno unapredi politiku zapošljavanja i socijalne zaštite kako bi se zaustavilo dalje siromašenje građana Srbije.

Rizik od siromaštva, prema ovim podacima, najveći je među domaćinstvima koja čine dva odrasla lica sa troje ili više dece (stopa rizika je 35,8 odsto), kao i među samohranim roditeljima, bilo da izdržavaju jedno ili više dece, jer je u riziku od siromaštva njih 35,4 odsto. Za četvoročlano domaćinstvo sa dvoje odraslih i dvoje dece uzrasta do 14 godina prag rizika od siromaštva iznosi oko 31.000 dinara, dok je za jednočlano domaćinstvo taj prag oko 15.000 dinara, navodi se u ovom saopštenju.

Nisu, međutim, ni stanovnici Evropske unije, barem prema podacima koje je iznela kancelarija Evropske mreže za borbu protiv siromaštva, u mnogo manjem riziku od građana Srbije. Naime, podaci Eurostata pokazuju da je u EU riziku od socijalne isključenosti i siromaštva izloženo 23,7 odsto populacije, a zanimljivo je i da se stopa rizika od siromaštva u poređenju sa prethodnim godinama povećala u Grčkoj, Italiji, Kipru, Španiji, ali i Luksemburgu, a visokom riziku, pored Srbije, izloženi su i Rumuni i Bugari.