Arhiva

Sve više građana traži pomoć

Vesna Vučetić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 19. oktobar 2016 | 19:38
Sve više građana traži pomoć


U poslednje vreme, zahvaljujući novoj zakonskoj regulativi, povećava se broj zahteva za zaštitu od zlostavljanja na radu i zaštitu uzbunjivača. Značajan broj socijalno ugroženih građana nam se obraća jer nisu u mogućnosti da ostvare neka od prava koja se odnose na socijalna davanja pravo na novčanu socijalnu pomoć, socijalno stanovanje ili pravo na pomoć i negu drugog lica, kaže Milena Vasić, pravnica u Komitetu pravnika za ljudska prava - Yucom.

Od svog osnivanja 1997. godine, Yucom pruža besplatnu pravnu pomoć građanima kojima su ugrožena ljudska prava. Vremenom se, prema rečima Milene Vasić, broj ljudi koji im se obraća značajno povećao.
Građani Srbije najčešće prepoznaju povrede svojih prava kada je reč o pravu na pravično suđenje, pre svega suđenje u razumnom roku, različitim problemima porodično-pravne prirode (nasilje u porodici, starateljstvo nad decom, davanje izdržavanja), ali i radnim odnosima. Osim navedenih prava, pružali smo pravnu pomoć u slučajevima zaštite slobode okupljanja, zločina iz mržnje, zabrane diskriminacije, medijskih sloboda ali i mnogih drugih prava koja su garantovana domaćim i međunarodnim propisima, kaže Milena Vasić.

Za šta konkretno sve građani mogu da vam se obrate i kako da stupe u komunikaciju sa vama?

Građani mogu stupiti u kontakt sa nama popunjavanjem elektronskog formulara na našem sajtu http://yucom.org.rs/bpp/, telefonom na broj 0700 400 700, kao i slanjem poruke na našu e-mail adresu office@yucom.org.rs. Kao što sam pomenula, mogu nam se obratiti ukoliko im je potreban pravni savet, tumačenje ili informacija koji se odnose na povredu nekog ljudskog prava ili slobode koji su garantovani Ustavom Srbije ili nekim od međunarodnih ugovora koje je Srbija ratifikovala, kao što je Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Šta je delokrug vaše delatnosti odnosno kako konkretno rešavate upite građana?

Kada nam se građani obrate, postupak je takav da neko od naših pravnika sasluša problem, po potrebi zatraži kopiju dokumentacije koja postoji u predmetu i onda u dogovoru sa našim pravnim timom nalazimo rešenje koje je najpovoljnije po klijenta. U izuzetnim situacijama kada su u pitanju strateški slučajevi koji mogu uticati na izmenu prakse, možemo uzeti slučaj u zastupanje.

Na kojim slučajevima Yucom trenutno radi?

Yucom trenutno radi na više slučajeva zlostavljanja na radu, zaštiti od diskriminacije, zločina iz mržnje, ostvarivanja prava na slobodu okupljanja, zaštitu suđenja u razumnom roku i drugim slučajevima za koje verujemo da imaju kapaciteta da svojim ishodom nešto promene u sudskoj praksi, a samim tim i u odnosu društva prema budućim sličnim slučajevima.

Yucom je bio i pokretač mnogih inicijativa, predloga zakonskih rešenja. Trenutno je aktuelan Nacrt zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, koje su vaše sugestije?

Zagovaranje zakonskih izmena je jedna od značajnijih aktivnosti Yucom-a, koja takođe traje od samog osnivanja. Pružajući besplatnu pravnu pomoć, imali smo više puta prilike da identifikujemo sistemske probleme i utičemo na njihovo rešavanje. Trenutno je besplatna pravna pomoć vrlo oskudno regulisana u domaćem pravu i gotovo ju je nemoguće ostvariti, a većina građana nema finansijskih sredstava da priušti advokatske usluge. Borba za donošenje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći traje duže od 10 godina. Trenutno je aktuelan novi Nacrt zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, koji je uvažio neke od naših ranijih sugestija na prethodne nacrte, ali i dalje ne odgovara u potpunosti potrebama građana u odnosu na ono što smo mi u praksi uočili kao potencijalne probleme. To će biti i jedan od povoda za konferenciju koju ćemo održati 3. novembra ove godine, pa vas pozivam da je ispratite i date svoj doprinos javnoj raspravi o Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći.