Arhiva

Odgovorni i prema ljudima i prema državi

P. O. | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 19. oktobar 2016 | 19:52
Odgovorni i prema ljudima i prema državi


Održivi razvoj je tema koja zanima Ujedinjene nacije, ali utisak je da nije preterano popularna u našem okruženju. Zašto se Hemofarm posvetio ovoj temi do te mere da je celu biznis filozofiju prepakovao?


Uprkos činjenici što održivi razvoj nije atraktivna tema koja pleni pažnju javnosti i medija, iako je to jedna od ključnih dilema savremenog sveta i njegovih međunarodnih organizacija, Hemofarm godinama unazad posvećeno sledi svoju poslovnu filozofiju i strategiju. Reč je o tome da jedna odgovorna kompanija, koja brine o zdravlju nacije, istovremeno odgovorni i za okolinu u kojoj živi ta nacija ali i za sopstvene resurse, zaposlene i njihove porodice. Ukratko, upravljanje održivim razvojem, jer mi smo sada na tom nivou, kao jedna od retkih kompanija u regionu, je po mom dubokom uverenju unapred isplativo. Verujem u razvoj na održiv način i u kontekstu odgovornosti koju moramo imati prema budućim generacijama. Konačno, u svetlu pregovora sa Evropskom Unijom, ova tema će biti od velike važnosti.

Govoreći o sadržini izveštaja o održivom razvoju na čemu je fokus u najnovijem izveštaju?

Ove godine fokus smo stavili na dva veoma značajna rezultata. Prvi: rezultat strateškog upravljanja održivim razvojem prodro je u sve pore poslovanja i sve vise postaje inspirativan način razmišljanja sa kojim su se srodili svi zaposleni u kompaniji. Drugi nivo je dijalog koji smo pokrenuli sa našim dobavljačima, poslovnim partnerima, zaposlenima, njihovim porodicama i predstavnicima lokalne zajednice, pa i medija. Pitali smo ih šta misle o poslovanju Hemofarma, kako nas vide, šta je, u komunikaciji sa nama, važno. Poslušali smo primedbe, predloge i ideje, a neke smo i primenili. Inače, Hemofarmova poslovna strategija, usklađena sa principima održivog razvoja, zasnovana je na tri osnovna aspekta komercijalni rast, organizaciona izvrsnost i odgovornost.

Posle četiri godine, koliko objavljujete Izveštaj o održivom razvoju, osećate li bilo kakve konkretne promene u poslovanju?

Četvrtu godinu, održivi razvoj je jedan od stubova našeg strateškog rasta. Što god da radimo, kakvu god odluku da donosimo zasnivamo je na održivom razvoju, uzimajući u obzir i rast i način poslovanja. Zato, ključni deo odgovora na vaše pitanje glasi, da zahvaljujući strateškoj postavci u upravljanju održivim razvojem, obezbeđujemo sebi izuzetno mesto na tržištu, ali istovremeno i respektabilnu poziciju u okviru STADA Grupe. Prošle godine imali smo rekordnu proizvodnju od 216 miliona pakovanja lekova. Upravo na ovom primeru se očituje primena principa održivog razvoja. Uprkos povećanoj proizvodnji, potrošnja vode, gasa i struje ostala je neznatno povećana u odnosu na prošlu godinu, al je u padu u odnsu na prethodne godine. Ovako poslujući nismo samo uštedeli već smo standard Hemofarma podigli na globalni nivo. Planiramo, inače da javnosti i predstavnicima institucija predstavimo veoma skoro naše postrojenje za prečišćavanje voda u fabrici Šapcu na koje smo veoma ponosni, i koje pokazuje i naš odnos prema komšijama sa kojima živimo i radimo u ovom lepom gradu.

Krajem leta odlučeno je da Hemofarm bude sedište STADA Grupe za Jugoistočnu Evropu, a vi ste postali potpredsednik za JIE. Da li ova činjenica ima značenje samo za Hemofarm ili tu vest možemo posmatrati u širem kontekstu?

Strateškom reorganizacijom nemačkog koncerna Štada, formirana je grupa za jugoistočnu Evropu, koju predvodi Hemofarm. Rekao bih da ova vest nije nebitna ni za Srbiju. Štada se odlučila za strateške promene da bi poboljšala efikasnost i poslovanje u svim regionima. Veoma sam ponosan i zadovoljan što je ovom odlukom odabrana Srbija, kao lider u regionu, da bude centar Štada Grupe. Biću slobodan da procenim da to govori o poverenju koje, menadžment, ali pre svega akcionari , ovog koncerna, imaju i u Hemofarm i u ovu zemlju. Praktično Hemofarm sada vodi poslovanje u jugoistočnoj Evropi, pokrivajući prostor Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Bosne I Hercegovine, Srbije, Albanije, Bugarske i Rumunije... Ova promena znači da će proizvodni portfolio Hemofarma biti harmonizovan sa tržištima svih ovih zemalja, uzimajući u obzir njihove specifične razlike.