Arhiva

Melem koji oblikuje čoveka

Dragan Jovićević | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 26. oktobar 2016 | 20:51
Melem koji oblikuje čoveka


Najstariji i međunarodno najpriznatiji srpski džez festival, omiljen među domaćom publikom, u svom 32. izdanju predstavlja tendenciju globalizacije u džez muzici, sa nekim od najboljih novih autora sa svih strana sveta, koji kreiraju njegov zvuk u ovom milenijumu, kao i nekoliko odabranih legendi koje su udarile temelje savremenom shvatanju džeza. Festival će tako predstaviti velikane umetničkog pravca, na čijim stvaralaštvima mlade nade nalaze inspiraciju za džez 21. veka.

Jedan od njih svakako je Dejv Holand, koji stiže u Beograd i nastupa u petak 28. oktobra u 21 sat u Sava centru, u sastavu Aziza, all-star kvarteta koji udružuje četiri velikana savremenog džeza.
Kao najstariji, ujedno i najstariji aktivni džez kontrabasista na svetu, Dejv Holand živi je akter džez-rok revolucije, a kasnije predvodnik sastava kojima je kritika dodeljivala najviša priznanja. Sa njim će nastupiti i Kris Poter, koji u kolekciji ima niz nagrada za najboljeg tenor saksofonistu na svetu, potom Erik Harland koji je, osim solo projekata, bliski saradnik Čarlsa Lojda i DŽošue Redmana i konačno Lionel Lueke, koji se smatra najvećim gitarskim talentom nove generacije predstavljajući zanimljiva solo ostvarenja.

Uoči dolaska, pozvali smo jednog od najstarijih aktivnih kontrabasista sveta da nam odgovori na nekoliko pitanja. Dejv Holand je aktivniji nego ikada, ide s turneje na turneju i objavljuje jednakom dinamikom kao i dosad. Na pitanje šta je Aziza izvesti na koncertu pred zahtevnom beogradskom publikom, Holand najavljuje da će osim numera sa novog ce-dea, svakako biti i nekoliko sasvim novih premijernih kompozicija.

NJegov rad poznat je po neprestanom istraživanju na polju džeza. Tokom pet decenija karijere, ustoličio se kao inovator i reinterpretator džez zvuka. Stoga se kao logično nametnulo pitanje šta su bili najuzbudljiviji momenti tokom karijere, šta su bila najveća dostignuća i, naravno, kada je osetio zaista da se muzika menja. Holand na to odgovara: Moj muzički put uvek je bio oblikovan iskustvima koja sam doživljavao i kao slušalac i kao izvođač. Svakako je onda da su najuzbudljiviji momenti bili onda kada sam radio sa muzičarima koji su me inspirisali da osećam i razmišljam o muzici u sasvim novom smeru. A takvih momenata bilo je mnogo. Samim tim, promene su bile neizbežne. Muzika se stalno obnavlja i nju obnavlja pojedinac kao i kolektiv, koji u to unose mnoge napore, veli Holand.

U njegovoj biografiji ali i diskografiji vrlo često se navodi i taj isceliteljski momenat koji muzika sobom nosi. Šekspir je jednom rekao da je muzika melem za dušu. Muzika bi danas mogla vrlo lako da postane i bude jedini lek za oboleli svet u kome živimo. I Dejv Holand bi lako mogao sa time da se složi: Muzika ima tu moć da duboko utiče na ljude. Ona obezbeđuje duboko lično deljena emocionalna iskustva, koja mogu da prevaziđu kulturne i političke barijere. Muzika ima svakako dubok uticaj i na mene i moj život, i oblikovala je ono što sam ja danas, dodaje Holand.

Više o Holandu i njegovom radu, uoči beogradskog koncerta, pogledajte na daveholland.com. Jer, Holand je i zaokružio time deo svoje karijere, a nastupajući sa mladim muzičarima najavio i smenu generacija, te će publika dodatno da se upozna sa tek dolazećim najboljim imenima savremene džez scene.