Arhiva

Popust za vlasnike vila

S. Slavković | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 6. decembar 2016 | 19:30
Popust za vlasnike vila

Foto Vesna Lalić

U gradskoj Upravi javnih prihoda tvrde da su cene luksuznih nekretnina pale i da zbog toga porez neće biti uvećan.

Stručnjaci, međutim, navode da je paradoksalna situacija proistekla iz pogrešnih kriterijuma za obračun poreza. Prvo se uzimaju vrednosti tri prosečne prodaje na sličnim lokacijama, koje su se dogodile od januara do septembra, a potom se prosečna cena kvadrata množi sa brojem kvadrata svakog vlasnika i, uz umanjenja na koja vlasnici imaju pravo, formira se konačna cifra. Tako je, odabiranjem nižih cena kvadrata u komšiluku, moguće diktirati i iznos poreza. Ovo bi bilo moguće preduprediti obračunom proseka cene svih prodatih kvadrata tokom devet meseci.

Prema rečima Kaće Lazarević, stručnjaka za nekretnine, nije istina da je cena nekretnina na elitnim lokacijama pala. Pre se, kaže, radi o smanjenju tražnje za sličnim objektima, jer koštaju između milion i šest miliona evra, što trenutno malo koji kupac može da izdvoji.

Izuzev, naravno, pojedinih funkcionera kojima je u međuvremenu izbačeni član 153, uz članove 152 i 154, dozvoljavao otkup stanova u javnoj svojini. Tačan broj nekretnina koje država ima nije ustanovljen, jer ne postoji evidencija koja obuhvata nekretnine u vlasništvu lokalnih samouprava. Spominju se brojke od 161 vile, 30 poslovnih prostora, 200 stanova i 60 garaža. Ne zna se ni ko su zakupci tih nekretnina, jer su izdavane bez javnih nadmetanja.