Arhiva

Strah od budućnosti

B. Božić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 6. decembar 2016 | 19:43
Strah od budućnosti

Foto Siniša Pašalić

Nije sad, izgleda, sporno ima li ili nema pravo Republika Srpska na svoj dan, već dominira strah šta sve može da se uradi referendumima.

Republika Srpska je nakon referenduma, a pre ove najnovije odluke Ustavnog suda BiH, već promenila svoj Zakon o praznicima i 9. januar ove godine više se ne slavi, kao dosad, kao obavezujući praznik i više nije samo krsna slava. Ali će se slaviti za idući se već pišu pozivnice i priprema holivudski spektakl. Ovakav scenario podržavaju i vlast i opozicija. Dabome, očekuje se da će političko Sarajevo to opet osporavati i to nadgornjavanje ovde postaje redovno stanje stvari koje je dobro došlo političkim elitama na obe strane dokazuju da su borci za nacionalne stvari, a i u takvoj atmosferi ne moraju mnogo objašnjavati nevesele ekonomske i socijalne prilike. Nije to loše i za ovdašnju međunarodnu upravu jer imaju štošta pisati u svojim izveštajima o smirivanju opasnih strasti i neodgovornih političara.

Ukratko, sve ono što se podrazumeva pod pojmom političke stabilnosti u BiH je ozbiljno narušeno, ionako loši međunacionalni odnosi još su gori, na svim stranama nacionalna homogenizacija postaje kao nekad glavni tok stvari gde nema mesta za umerenije političke opcije i umerenije političare.