Arhiva

Suočavanja sa realnošću

Dragan Jovićević | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 6. decembar 2016 | 21:45
Suočavanja sa realnošću


Za svega osam godina, festival queer filma Merlinka, profilisao se u ozbiljnu filmsku manifestaciju, od koje se očekuju veliki i značajni naslovi, prikazani između dve godine i na svetskim festivalima visokih kategorija, koji se bave problematikama i temama iz života seksualnih manjina. Ove godine, Merlinka, koja traje od 8. do 14. decembra, predstaviće se sa još zvučnijim naslovima, koji će interesovati šaroliku publiku. Ono čime se festival dodatno približava svetskim standardima, jeste program Berlinale u Beogradu, to jest nekoliko naslova koji su na minulom festivalu u Berlinu osvojili tamošnju publiku. Među njima su brazilski igrani Ne zovi me sine, francuski Teo i Hugo, austrijski dokumentarni Braća noći, američki dokumentarni Mepltorp: Gledaj fotografije, holandski dokumentarni Zauzmi pozu i izraelski Ko će me voleti sada?

Filmu Ne zovi me sine pripalo je da otvori Merlinka festival. U njemu pratimo život mladog Pjera, kojeg je kao bebu kidnapovala žena za koju je čitavog života mislio da mu je majka Upoznavši svoju biološku porodicu, Pjer počinje život iznova, daleko od onog kojeg je dotad živeo, što u njemu stvara osobeni bunt. Rađen po istinitom događaju, film je na Berlinalu nagradio žiri Tedijem, koji se dodeljuje najboljem filmu sa queer tematikom. Drugog Tedija o kome odlučuje publika takođe ćemo videti na Merlinki. U pitanju je film Teo i Hugo o dvojici mladića koji se sreću u seks klubu u Parizu, gde se i zaljubljuju. Nakon burne noći, kreće njihovo suočavanje sa realnošću...

Austrijski dokumentarac Braća noći prati grupu mladih bugarskih Roma koji su došli u Beč tragajući za slobodom i brzim novcem. Oni prodaju svoja tela i tim novcem izdržavaju svoje žene i porodicu u Bugarskoj. Tu je i američki dokumentarac Mepltorp: Gledaj fotografije posvećen legendarnom američkom fotografu i skandal majstoru Robertu Mepltorpu i njegovom jedinom cilju da uspe, ne samo kao umetnik, već i kao slavna ličnost. Ovaj dokumentarac nominovan je za dva Emija. Izraelski dokumentarac Ko će me voleti sada? osvojio je nagradu publike Panorama na Berlinalu i govori o padobrancu u izraelskoj vojsci koji živi u Londonu gde saznaje da je HIV pozitivan, te započinje put pomirenja sa religioznom familijom u Izraelu Konačno, film Zauzmi pozu pretenduje da postane hit festivala, verovatno i godine. Reč je o grupi Madoninih igrača koji su bili deo njene turneje devedesetih, filma U krevetu sa Madonom i čuvenog spota Vogue. Oni sada, 25 godina kasnije, otkrivaju surove istine o životu tokom i nakon te turneje, koja je bila daleko od glamura kako se spolja to videlo.

Ukupno, Merlinka će prikazati 57 filmova, među kojima su mnogobrojna kratkometražna ostvarenja koja će se takmičiti za nagrade festivala. Prvi put, biće dodeljene i nagrade za najbolji igrani i najbolji dokumentarni celovečernji film sa queer tematikom i to onim ostvarenjima koja su prikazana na drugim domaćim festivalima, između dve Merlinke. Tako će se u kompeticiji naći Kerol, Dankinja, Mandarina, Svetla ljubav, Tužni čas, Veliki otac, mali otac i druge priče, Imati 17 godina prikazani na Festu, Ornitolog prikazan na Festivalu autorskog filma, Velika sreća prikazan na Beldoksu, Nema mesta za budale sa festivala subverzivnog filma Domaće boje braniće Otvorena Momira Miloševića, Život pod maskom Aleksandra Principa, kao i bioskopski hit Ustav Republike Hrvatske Rajka Grlića.