Arhiva

Svetionici vremena

S. Slavković | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 13. decembar 2016 | 19:51
Svetionici vremena


Petričić je napomenuo da mu je ostvaren dečački san da bude vitez i da je nastupilo vreme u kojem nagrade dobijaju retki preživeli koji mogu da kažu da neće da se boje. Božo Prelević, izvršni direktor nevladine organizacije Liga eksperata (Lex) koja u saradnji s Narodnim pozorištem u Beogradu dodeljuje ovo priznanje, kazao je da je u atmosferi u kojoj je sve manje dijaloga o suštini i javno drugačijih mišljenja stvaran preporod Srbije moguć samo uspostavljanjem nadmoći nauke, etike i profesije nad politikantstvom.

Nagrada Vitez poziva koja se sastoji od povelje i medalje s Aleksandrijskim svetionikom, koja je rad Miroljuba Stamenkovića, otuda se dodeljuje onima koji nisu izneverili logiku svog poziva. Zamišljena je i njena inspirativna dimenzija podsticanja građana da slede moralne i profesionalne vrednosti i vrline, da stoje iza svojih stavova i ne pokleknu pred političkim, ideološkim i institucionalnim iskušenjima i pritiscima.

Žiriju je predsedavao Čedomir Čupić, a činili su ga Vida Ognjenović, Ratko Božović, Vladimir Goati, Vlastimir Matejić, Vesna Rakić Vodinelić, kao i Jelisaveta Vasilić iz Saveta za borbu protiv korupcije.

Laureati su pokazali da im je stalo do moralne kulture i ličnog moralnog zdravlja, dosledni su u stavovima i ponašanju, a njihovi životi svedoče kako čovek treba da se čovečno orijentiše, kazao je Čupić i dodao da su i sami postali orijentiri i svetionici u svom vremenu i za buduće vreme.