Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   07.07.2020. 08:23
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
СТРИП
Година буре

Нема никакве сумње да је узбудљива свака година у којој се компетиција за опстанак на све сиромашнијем тржишту интензивира.Нарочито је занимљиво издавачима, а ни конзументи се не досађују. Надолазећа сезона ће, белодано, због неминовног свођења рачуна, бити још и бурнија од претходне... Благо нама! Напомена како редослед углавном није битан у оваквим српским ретроспективама, готово да је опште место. То поготово важи за стрип, и то бар због два разлога. Прво, одиста је велик број изванредних наслова (од око 400 свакојаких укупно, бар десет одсто би заслужило да буде поменуто) и, друго, свака ставка на листи је, без изузетка, на свој начин важна.

Но, због својих укупних активности, две особе у два града, једном великом и једном малом, на различите начине неспорно су обележиле 2016. Жика Богдановић је, обрнуто сразмерно броју својих година, активнији од многих на сцени. Објавио је четврти, завршни том капиталног теоријског циклуса Живот у вечитој садашњости (укупно око 1.400 страница!) и засебну књигу Мали наопаки есеји, а новим бројем 14-15 обновљен је и његов часопис Пегаз. С друге стране, Марко Стојановић је у привредно девастираном Лесковцу одржао угледну међународну Балканску смотру стрипа, писао сјајне сценарије, водио локалну школу стрипа, уредио нови, сјајан број часописа Стрип пресинг...

Међународни Салон стрипа у СКЦ-у је, својим већ 14. издањем, под руководством Микија Пјешчића, остао најмасовнија српска манифестација.  Поједностављено резимирано, београдски Дарквуд је и даље најзначајнији српски издавач савременог светског стрипа, а новосадско-београдска Чаробна књига класичног. И први и други су у професионалном приступу на највишем нивоу, како по уређивању, тако и техничкој опреми. Само набрајање појединачних, најновијих преведених, због различитих разлога важних наслова и едиција заузело би већи простор од целог овог приказа, док је други  наставио са штампањем серија темељних књига Принц Валијант, Рип Кирби, Флаш Гордон, Најбоље од Марвела, трећи том Џеремаје, први том Гарфилда... „Moro/System Comics“, неспорно већ деценију и по највећи издавач српских уметника, и сада је потврдио своју репутацију!

Топ листа

1. Жика Богдановић, Ateneum/Realisaction, Београд

2. Салон стрипа СКЦ, Београд

3. Марко Стојановић Лесковац

4. Пројекат Линије фронта Moro/System Comics, Београд

5. Darkwood БеоградСлободан Ивков


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Прочитајте све мисли
bg