Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   05.12.2023. 10:23
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Уводник
У име народа: Карић ослобођен, НИН осуђен

Супротно очекивањима многобројних неверних Тома, претпоследњег радног дана 2016. правна држава је изрекла прву пресуду за рушење Савамале! После ефикасне истраге и суђења, утврђени су несумњиви кривци за спорна дешавања у Херцеговачкој улици - новинарка Сандра Петрушић, ауторка текста „Небојша Стефановић: главни фантом из Савамале“, главни уредник и НИН.

Из информација до којих смо дошли незванично, јер пресуду до 2. јануара нисмо добили, може се наслутити да је Виши суд пресудио да Стефановић није главни фантом из Савамале и НИН мора да му плати 300.000 динара за душевну бол и нарушавање угледа и части. И ту би, јелте, требало да буде стављена тачка на овај случај. Е, неће моћи.
Казну ћемо платити, али ћемо наставити да се боримо за правну државу, а та борба подразумева да ћемо, као што смо и на суђењу обећали, сваког 24. у месецу писати о том случају, све док се не открије ко су били прави фантоми и ко их је послао да, без налога надлежних државних органа, ван радног времена и свих нормалних процедура, као „комплетни идиоти“ руше туђу имовину.
Ни милион казни нас у томе неће зауставити. Јер, јавност има право то да зна. Да не остане упамћено да смо за Савамалу осуђени само НИН, Сандра и ја, а да једини „црно на бело“ потврду да није фантом има - Небојша Стефановић! Додуше, грађанин Небојша, мада никада нисмо ни имали ништа против грађанина, чак ни против доктора Небојше, већ искључиво против министра Небојше, што смо и на суђењу, очито безуспешно, објашњавали. Означили смо га као најодговорнијег за рушење, јер полиција није интервенисала, иако су те ноћи људи из Савамале очајнички тражили њену помоћ. А општи је утисак да се ни после није претргла да открије људе са фантомкама на глави и „тоталне идиоте“ који су их тамо и послали. Да је другачије, истрага би за 257 дана утврдила бар један нови детаљ, уместо што упорно тапка у месту.
Неки мисле да смо ми из НИН-а још и добро прошли са казном од 300.000 динара, коју нам није донео Деда Мраз, па чекамо да нам је уручи Божић Бата. Шта да је „парцијални“ ДНК показао да смо Сандра и ја бар једном прошетали поред Саве, можда и са НИН-ом у руци? Зар то не би био доказ да смо били на месту злочина? И зачас могу да нас оптуже за рушење Савамале, а не само угледа министра полиције.

Суд је, дакле, рекао своје. Али, ако није министар полиције, ко је онда главни фантом из Савамале? Јер, неће бити да га нема, нити да је то прави фантом, кога је оне ноћи „појела маца“. То питање, ако буде потребно, поставићемо још 300.000 пута. И једва чекамо да се уверимо да ли ће се правна држава икада о томе изјаснити. Или ће, као што страхује бивши судија Врховног суда Зоран Ивошевић, сачекати да и ова хајдучија – застари. А тиме и душевна бол грађана из Херцеговачке, која је те кобне ноћи сигурно била много већа од душевне боли министра полиције, који је те ноћи, како је сам признао, из Изборног штаба СНС-а отишао – да спава. Узнемиреним грађанима из Савамале фантоми нису дали да спавају.
Пред истек 2016. правна држава је, после скоро 10 година, дефинитивно решила још неке случајеве. Кажу да је премијер „рибао“ министарку правде што тужилаштво није обезбедило доказе против Млађана Динкића и Богољуба Карића. Није ми јасно зашто је Александар Вучић био „јако љут“? Зар са Динкићем није био у истој влади? Ма, немогуће да је мислио да скраћеница иза Покрет снага Србије – БК на изборној листи СНС-а значи Будимо Корисни? Зар као координатор свих служби безбедности није знао да су Томислав Николић у марту 2013. и новембру 2015, и Маја Гојковић у јуну 2015. у Минску мешали малтер за камене темељце три пројекта БК групе, иако је на снази била Интерполова потерница за Богољубом? Па то су и овде објавили сви медији. Тек сад се види колико су председници државе и парламента били далековиди. А има ту и доста симболике. Један од камена темељаца положен је за пројекат „Минск свет“. На руском се свет каже – мир. Лопата је, дакле, била део процеса помирења власти и Богољуба. Све остало је историја. Не, богами, него - будућност. Ако сте се због тога изнервирали, немојте да се секирате због пресуде за Савамалу. Ћераћемо се још. Ако буде потребно - и до Стразбура.Милан Ћулибрк


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментарКоментари

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Прочитајте све мисли
bg


 
Услови коришћења | Terms of use
eNIN iPad
НИН online
Copyright © 2006