Једанаест наслова у ужем избору


Чак се и џангризави ликови Басариних књига радују признању за најбољи роман које додељује наш недељник. Већ на првој страници Андрићеве лествице ужаса, једног од једанаест наслова који су ушли у овогодишњи ужи избор, јунак каже да се, упркос рђавом искуству с књижевним наградама, „НИН-овој баш обрадовао“.
Светислав Басара био је лауреат пре десет лета, док је Владану Матијевићу, чији се Сусрет под необичним околностима такође налази у другом кругу, награда додељена 2003.
Јасмина Врбавац, Тамара Крстић, Зоран Пауновић, Михајло Пантић и Божо Копривица, чланови жирија, издвојили су и један првенац. Осмех под гором маслиновом Луке Трипковића, рукопис је одабран и штампан у едицији Прва књига, на конкурсу за младе ауторе Матице српске.
Када је реч о првенцима, Владимиру Табашевићу пошло је за руком да се после прошлогодишњег дела Тихо тече Мисисипи, две године заредом, нађе у ужем кругу.
На ранијим списковима проза које су обележиле књижевне сезоне налазили смо и имена Мирјане Ђурђевић, Жарка Радаковића, Владислава Бајца. Мухарем Баздуљ је први пут у трци, као и Дарко Тушевљаковић.
Светлана Слапшак, ауторка Равнотеже, била је чланица НИН-овог жирија критике 1990. и 1991. године. Тада су награђени Мирослав Јосић Вишњић за Одбрану и пропаст Бодрога у седам бурних годишњих доба и Милисав Савић за Хлеб и страх. Записник са седнице напомиње да је 1991. била „одсутна“, а у финалу се том приликом нашао и Жарко Радаковић, писац Кафане, с насловом Тибинген.
Басарини јунаци љуте се што Андрић није награђен за Проклету авлију и исмевају „аргумент кванташке пијаце“ да поменуто дело има „мали број страна“. Због тога нећемо о дебелим и танким књигама. Ни о годинама. Разлика између најмлађег и најстаријег књижевника у ужем кругу прелази четири деценије.
Цифре, наравно, не играју никакву улогу, као ни избор тема. У кратким описима у наставку, преузетим с корица и из новинских интервјуа, крећемо се од Шпанског грађанског рата до љубави, смрти и расправе о леку за притисак у књизи Иване Димић. Занимљиво је што се у рецензијама романа Владислава Бајца и Мухарема Баздуља понавља реч фактографско. У другим случајевима, неретко су ту и деведесете, беспарица, транзиција.
Ко ће бити 63. добитник НИН-ове награде? Наслови који ће се наћи у финалу биће познати 12, а име лауреата 16. јануара. Генерални покровитељ је компанија који жели да остане анонимна, а признање је делом подржано од стране Министарствa културе и информисања.
Мића Вујичић