Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   22.06.2018. 04:48
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Композиторка и чланица САНУ
Како чути друге и стати на страну добра

Гласови који су се издвојили у прошлој години утолико су важнији јер се појављују у доба тоталног убиства осећаја за морал, али и у доба хладног, бескрупулозног укидања поштовања самог животног процеса

Прочешљавам своје успомене на протеклу годину и, поред мучног утиска да то досадно мноштво на власти увек са великом извесношћу и окрутно омашује да уради оно што је заиста неопходно да би се оздравило, дакле, и поред тог урлајућег, насилног нереда присиле на неукус и примитивизам, назиру се неки јасни другачији говори, другачији укуси постојања. Ти гласови нас подсећају на могућност деловања кроз несебичност, љубазност и правду, и тако остављају простор да овакве идеје и начини постану дом свих.
Из таквих говора назире се једна нова земља, у којој се слуша шта други има да каже, у којој се уважава шта други мисли и, пошто је све са свиме повезано и отуда могуће стварати или само дисонантност или хармонију, тај говор емитује склад. Овај говор нас подсећа на суштину на коју смо сви заборавили или на њу пљунули или је се намерно ослободили, јер та суштина не убира гласаче, нити се уз помоћ ње може докопати значајне функције, зарадити, имати и опет имати, она не може тренутно да избрише наше фрустрације, наше генетско незадовољство, јер она је она витална моралност, и она нема везе са прецима или потомством, па ни са друштвеним уређењем - то је чиста, људска веза појединца са појединцем у којој лежи основа одговорности. И утолико су гласови који су се издвојили у прошлој години важнији, јер се појављују у доба тоталног убиства осећаја за морал, али и у доба хладног, бескрупулозног укидања поштовања самог животног процеса. Оваквим заборавом стављена је у погон ужасна фабрика за стварање униформних карактера и одустајања од мишљења, при чему се њене незаустављиве, покварене траке обавијају око животног процеса као отровни бршљан.
И зато је значајно проговорити о свакој позитивној алтернативи и о свему што одолева пакленој лави неизлечиве неосетљивости, а једна од њих, у прошлој години, препознаје се у говору и деловању председника САНУ, Владимира Костића, чија досадашња активност даје, у Србији, дуго невиђен пример да говорити са моћне позиције не подразумева самозаљубљено самоглађење, нити приморавање других на то умеће, већ прихватање обавезе и прилике да се месту на којем живимо, тј. људима који су овде још увек заточени, пружи пример и могућност да стану на страну Добра. Тај помирљиви, духовити, толерантни начин деловања, који је мирно и ненаметљиво омогућио огроман низ значајних културних и научних догађаја, који су се одиграли под окриљем САНУ у прошлој години и који је стално показивао да дијалог, без икаквог напора, може да буде разумевање, међусобно уважавање и слушање, осветљава нам мотив да рад за општи интерес, без „вожданског самоспевља“, има неупоредиво моћнију енергију од каћиперног импотентног егоистичког надимања, а том енергијом упереном ка општем интересу и најтрулежније грађевине могу да се поправе, надограде и сачувају.

А сасвим удаљено, а опет на истој страни улице, дирљиво и несхватљиво љубавно деловала је прошле године  активност неколицине студената композиције и музике који континуирано са својим пријатељима песницима, организују поетско-музичке вечери, окупљени око удружења које се зове Небоград и које се залаже за неформално образовање и алтернативне приступе преношењу знања, кроз музику, визуелне уметности и писану реч, посебно деци са аутизмом. Ови млади људи, старији од нас, уче нас да оно недодирнуто, необјашњено, што снажно осећамо треба такво и да остане, поштовано и вољено и да ниједан човек не може да спозна целу истину, али може да је назре и да је колико год може прими у себе, да јој се диви и буде јој захвалан. Овакви гласови побеђују покварену памет која је предодређена да размрска сваки сан о човечности, а ми, који се на том степенику ужаса клатимо већ дуго, треба, за почетак, само да Чујемо.
Исидора ЖебељанShare on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Прочитајте све мисли
bg