Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   19.04.2018. 01:26
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Музика
Саундтрек вајмарске Србије

Узбудљива вожња кроз гранична и заумна подручја људске психе, исприповедана кроз живописне приче о људима заглављеним у овом подмуклом добу

Ко је купио снове све?, пита се Краљ Чачка у песми Још један кишни дан с његовог дебитантског албума Земља снова. У тој песми, Краљ је још једном сам, напољу је киша, он лежи на кревету, руке су му на грудима, а глава у облацима. Уз мелодију неког апокалиптичног валцера, док плешемо пораз наш, чују се ови стихови: „Знај да долази крај за нас/ Предиван крај/ Води у рај“.

Култна појава београдске клупске сцене, Краљ Чачка (правим именом Ненад Марић) објавио је албум који би могао без много преувеличавања да се назове најочекиванијом домаћом плочом године. И добро, шта смо на крају добили?

Пред нама је узбудљива вожња кроз гранична и заумна подручја људске психе, исприповедана кроз живописне приче о људима заглављеним у овом подмуклом добу, окованом хладним челиком новога века. Види се лака песничка рука Ненада Марића, која у неколико потеза осликава читаве људске судбине, али и дух времена.

„Браћа се међ собом туку, сестре за косу вуку/ А деца смишљају нови велики зијан/ Очеви се кољу ко је већи Србин/ Упали свећу и иди тражи човека“, пева он у песми Како изгледа јутрo“.

Коме није јасно о чему Краљ овде пева, нека слободно лупи црвеним ципелицама два пута, Канзас није тако далеко. Уистину, када неко овако ефектно заврши дебитантски албум, јасно вам је колико високо је лествица овде подигнута.

Реч је о врхунски написаној, одсвираној и отпеваној музици, са стиховима који могу да „изађу на црту“ било коме с актуелне песничке сцене у Србији. Уосталом, Краљ је прошле године објавио и збирку поезије На маргини, у издању ЛОМ-а, уз коју је ишао це-де, као и цртежи које је направио сам Ненад Марић.

Одакле год да му приђете, стваралаштво Краља Чачка отима се дефинисању у укалупљивању. Већ његово уметничко име све је само не „кул“, док на бини он одаје утисак француског песника у црном, вечно обавијеног димом и неком чудном секси мистеријом, због које париске господичне редом падају у транс. Слике које он емитује видели смо у филмовима Буњуела, Висконтија, Фелинија; атмосфера је брехтовска, ту иза ћошка је и Курт Вајл... Таман кад вам се учини да он заиста пева о Берлину вајмарске Немачке, схватите да пре мисли на Вождовац или баш Чачак.

Његовом музиком без сумње тече рокенрол крв, али звук често више подсећа на Звонка Богдана и Арсена Дедића. Ту долазимо до Тома Вејтса и Ленарда Коена, двојице уметника с којима је Краљ Чачка досад најчешће поређен. Да, има ту и вејтсовског мрачног кабареа и коеновске мрачне а духовите поетике, али ваља рећи да је музика Краља Чачка нешто потпуно ново и свеже, онкрај поређења такве врсте.

Овај албум био би незамислив без „принца Чачка“, Ненадовог брата Марка Марића, талентованог и класично образованог мултиинструменталисте. Осим њега, поставу чине и Миладин Стојковић и Игор Божић, а на албуму су гостовали тамбурашки оркестар „Војвођански сан“ и Никола Улемек на бас кларинету.

Ипак, сав овај pate dropping од Вајла до Вејтса не би требало да уплаши нове слушаоце. Дођавола, не би требало послушати ни реч било чије критике, већ само закорачити у Земљу снова о којој Краљ Чачка овако моћно пева. Али, док с Краљем будете плесали тај пораз, и схватите да је тај сан заправо гадан кошмар, немојте после рећи да нисте били упозорени...Милан ВукелићShare on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Милан Гутовић, глумац

Kоје јаде смо све преживели, па ће ваљда и ти резултати и успеси да се прегрме некако.

Прочитајте све мисли
bg