Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   19.06.2019. 07:55
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Уводник
Бенефицирани стаж за Мицу убицу

Државни ревизор не може да схвати да саветници министара полиције и одбране и шефа БИА заслужују не само бенефицирани радни стаж, већ и орден за све што морају да раде

У недељи у којој је већина чланова Председништва СНС захтевала да се, паралелно са београдским, распишу и ванредни парламентарни избори, да би потом сви, осим двоје, гласали супротно, онако како је предложио Александар Вучић, готово неприметно провукла се вест да је Државна ревизорска институција открила да од четири милијарде динара за запослене са бенефицираним радним стажом, чак 59 одсто новца одлази у погрешне руке! И да 65.000 од 110.000 људи не би ни требало да имају право на бенефицирани радни стаж.

И шта сад? Да ли се, можда, неко у Немањиној 11 лупио по челу или је љут на себе због тога што је бољом контролом трошења јавног новца могао годишње држави да уштеди 2,4 милијарде динара само да је спречио да те повластице имају и фризери, кувари, молери, електричари, доктори, психолози, фарбари, комерцијалисти, шалтерски, административни и технички радници, пи-арови и ко све још не.

Да није било ДРИ никада не бисмо сазнали да су у Србији ово јако ризична занимања. Додатни проблем је што сви они много раније од вршњака из приватног сектора испуњавају услове за пензију, па остају и после тога на државним јаслама, иако многи од њих могу волу реп да ишчупају.

Да иронија буде већа, проблем је испливао на површину непосредно после мера фискалне консолидације, које су се добрим делом базирале на смањењу пензија чак и онима који су радили и уредно уплаћивали доприносе за пензионо осигурање пуних 40 година. И док је њима држава узимала, годишње је више од две милијарде динара неосновано давала запосленима у министарствима одбране, полиције, БИА, Заводу за издржавање санкција и Пореској управи.

Нико, наравно, не доводи у питање бенефицирани стаж рудара, ватрогасаца, затворских стражара и чувара, полицајаца, припадника специјалних јединица, војника, али су на неки начин бар неки од њих саучесници у својеврсном злочину због тога што ћутећи одобравају да исти третман имају и разне „Мице убице“, од којих бенефицирани стаж много више заслужују несрећници које шалтерски радници сваки дан враћају по већ чувени „још један папир“.

Међу 65.000 повлашћених има и музичара, који су сигурно на питања ревизора одговарали као у Балкан експресу: „Јесмо музичари. Мислим нисмо. Па, кажем да јесмо. Само (Вулиновој) тетки да однесем лек“. У сваком случају сви они раде на неупоредиво сигурнијим радним местима од зидара на грађевинским скелама или радника за струговима...Неки од прозваних покушали су немушто да се оправдају. Боље да су ћутали. У Министарству одбране наводе да су и административни радници, шефови кабинета и људи из протокола професионална војна лица и да су „изложени ризицима“, а у МУП-у и БИА поручују да су и запослени по канцеларијама под свакодневним „стресом“ када сарађују са функционерима и раде са поверљивим информацијама.

Искрено, слажем се са Марком Сомборцем - шеф кабинета и пи-ар министра полиције Небојше Стефановића заслужују све могуће бенефиције, јер није нимало наивно „повезати нека лица са неким просторима, нека лица са неким предметима, нека лица са другим лицима“... Ако не верујете, пробајте. Како ли је тек модном креатору униформи за министра одбране Александра Вулина који војску није служио кад је било време, а мода се од тада променила? Или његовом саветнику који мора под ознаком хитно, као да је проглашен „атомски здесна“ да пронађе тетку шефове супруге у Канади? Или молеру директора БИА Братислава Гашића који је свестан да његов шеф боље од њега разликује италијанску од домаће керамике? Понекад помислим да би им уз бенефицирани радни стаж и орден требало дати.

Можда би зато ревизору било боље да се стрпи још мало и да, уместо да властима загорчава живот, лепо оде на премијеру мјузикла о Слободану Милошевићу и Мирјани Марковић, који спремају глумци приштинског позоришта у Грачаници. Ионако је све ово само једна велика представа, која ће се као и многе пре завршити на исти начин – по принципу појео вук магаре. Тим пре што сваки дан покушавају да нас намагарче. То раде и они који су после „детаљне“ истраге случаја Савамала за несавестан рад осумњичили само Горана Стаменковића, шефа смене дежурне службе београдске полиције. А ја наивно поверовао Александру Вучићу да иза рушења стоје „највиши органи градске власти“. Баш сам комплетни идиот.Милан Ћулибрк


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Ђорђе Вукадиновић, аналитичар и народни посланик

Бирачи СНС ни не знају ко је Аја Јунг, ни ко су други кандидати на листи СНС. То им није ни важно, докле год пише име Александра Вучића.

Прочитајте све мисли
bg