Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   23.04.2019. 08:56
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Уводник
Вести из несвести

Како ли смо дошли до тога да се краде и од мртвих, који ни за своју сахрану нису имали? И како је у земљи са највећим страним инвестицијама вест да је свечано отворена – септичка јама

Како је могуће да у земљи чији се званичници хвале да је лане привукла 2,6 милијарди евра страних инвестиција, или више него све остале земље Западног Балкана заједно, локални функционери из Лесковца позивају новинаре на свечано пуштање у рад - септичке јаме? И то у једној од девет основних школа у које ће дигитализација можда стићи пре него што оду из употребе пољски клозети. Зар вам ту нешто не смрди?

Зашто после четири године ама баш нико више не помиње чак четири милијарде долара, колико је Мубадала као хтела да уложи у фабрику чипова, док се у таламбасе удара када председник општине Младеновац Владан Глишић свечано отвара поштанске сандучиће у једној стамбеној згради?

Шта нам се то десило кад смо заборавили да су нас убеђивали како је скоро све већ договорено да немачки Мерцедес преузме Икарбус из Земуна, а истовремено сви памтимо како је у Краљеву градоначелник Предраг Терзић свечано пустио у рад – семафор? Код нас је, дакле, вест да је негде постављен семафор, а у Дубаију суграђане припремају за 2030, када ће на улицама сваки четврти аутомобил бити аутоматски, без возача! Ех, лако је без возача, могу ли без семафора?

Шта смо то богу згрешили ако је у престоници, у 21. веку, вест да је председник општине Палилула Александар Јовичић свечано „пустио у рад“ нове контејнере за смеће? Имају, додуше, ове „вести из несвести“ и своју употребну вредност. Ако ништа друго, хируршки прецизно показује генезу односа између власти и таблоида. Један од њих, који се неколико пута „извињавао Србији“, да би се још „брже, јаче, боље“ извињавао Александру Вучићу, ову вест је објавио уз наслов „Улепшавање Карабурме и Вишњичке бање: стиже 280 нових контејнера“! Фантастично, град се улепшава контејнерима за ђубре! Мада, на шта личе неке улице на периферији и контејнери му стварно дођу као украс.Друге „вести“ сведоче колико је властима, посебно уочи избора, стало до правне државе. Пре мање од годину дана министарка правде Нела Кубуровић је у друштву градоначелника Ужица Тихомира Петковића присуствовала свечаном пуштању у рад лифта за особе са инвалидитетом, иако у том тренутку лифт није имао употребну дозволу. И још је ризиковала да је за повреду ауторских права оптужи колега Александар Вулин, који је две године пре ње, први у новијој историји, пустио у рад нови лифт у Дому за старе и пензионере у Апатину.

Има још сличних бисера. Председник општине Вождовац Александар Савић уприличио је свечаност за тек офарбани пешачки прелаз. Сада љути политички противници, некада коалициони партнери, министар за ванредне ситуације Велимир Илић и градоначелник Крушевца Братислав Гашић, свечано су пустили у рад реконструисано степениште. Руку на срце, то је била капитална инвестиција ако се има у виду да се пре тога у Крушевцу славило и постављање - саобраћајног знака. Свесна значаја саобраћајне инфраструктуре, власт у Ћуприји похвалила се да је „у задатом року“ поставила „печурку“ на једној сеоској аутобуској станици, да путници могу да се склоне од кише, снега и сунца. Поготово кад аутобус не дође „у задатом року“. Шта тек рећи за директора Дома здравља у Ражњу Ненада Станковића, који је пресекао црвену врпцу на вратима - чајне кухиње?

Овај бизарни списак не би био потпун без градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића. Иако је отворио реновирану ограду официрског дома и земљани паркинг, сигурно завиди првом човеку Лесковца Горану Цветановићу, који је у свој си-ви уписао отварање бутика са турском робом и јавног тоалета на гробљу. А да у том клозету, поред кога је организовао конференцију за новинаре, није сахрањена и слобода медија?

И док се свечано отвара све и свашта, у Нишу се краде и од мртвих. Да и лопови не би у земљу пропали, радници погребног предузећа траже да се у истрагу укључи Специјално тужилаштво. Како ли смо дошли до тога да се овде краде и од мртвих, социјално најугроженијих, који ни за своју сахрану нису имали? А, опет, што би то било чудно, ако ректор Универзитета у Крагујевцу Небојша Арсенијевић може да „среди“ сину да докторира пре него што заврши студије и још га запосли на факултету?

Тако је то у земљи у којој нам стално обећавају да ће сутра бити боље. А можемо ли, за промену, да живимо бар мало и данас, а не увек мало морген?Милан Ћулибрк


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Александар Вучић, председник

Наше је да (на Косову) не изгубимо оно што не смемо да изгубимо, а да изгубимо само оно што морамо.

Прочитајте све мисли
bg