Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   25.04.2019. 08:54
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Језик
То знају и врапчеви на крову

О падежима никад доста разговора. Читалац Живојин Матејић послао ми је мејл од само једне реченице: „Ранчеви су могли, а могу ли стрелчеви?“ Нисам схватио о чему се ради, док нисам отворио линк који ми је послао. Био је то неки астролошки сајт под насловом „ДНЕВНИ ХОРОСКОП: БЛИЗАНЦИ УЖИВАЈУ У СТРАСТИ, А СТРЕЛЧЕВИ ТРЉАЈУ ДЛАНОВЕ“. (У тексту испод тога, рођенима под знаком Стрелца предсказује се прилив новца). Сетио сам се онда како сам својевремено у овој рубрици критиковао неки зидни оглас у коме су се нудили на продају „ранчеви“, што је пролазнике могло навести да сањају како ће постати власници ранча на Дивљем западу, док су се заправо продавали само ранци, то јест платнене торбе. Речници, додуше, за ранац допуштају и краћу и дужу множину, али од стрелац множина може бити само стрелци, не стрелчеви, као што не бисмо белце, странце или купце назвали „белчеви“, „странчеви“ и „купчеви“.

Из далеког Чикага, читатељка Зорана Милутиновић прати нашу телевизију, па је нервира што водитељи емисије „Никад није касно“ човеку по имену Фарук кажу „Изволите, Фарук“ и „Овуда, Фарук“. У праву је. За страна имена на -к, па чак и за неке наше речи („Здраво, земљак!“) склони смо да употребљавамо вокатив једнак номинативу, али исправно је само Фаруче и земљаче.

Падежи имају везе и са граматичким бројем именице, јер уз бројеве два, три, четири и уз сложене бројеве који се завршавају цифром 2, 3 или 4 именица стоји у генитиву једнине (два човека, шездесет три куће, сто четири пилета), а уз бројеве од пет навише у генитиву множине (пет људи, 28 кућа, хиљаду пилића). У Политикиној рубрици Међу нама, 16. јануара, један читалац са чуђењем је констатовао да је градоначелник др Синиша Мали, објашњавајући колико је улица у Борчи асфалтирано претходне године, у два маха рекао „три километара“, а одмах затим и „два километара“. Правилно је, наравно, два, три, четири километра, а пет и више километара. Вероватно градоначелник има тешкоћа с бројањем, што се види по томе што је новогодишњу расвету у Београду упалио већ крајем деветог месеца.

Постоји и оно што се зове рекција, то јест скуп правила по којима избор падежа зависи од глагола или неке друге речи с којом је именица граматички и значењски повезана. О томе ћемо идућег четвртка.Иван Клајн


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Александар Вучић, председник

Наше је да (на Косову) не изгубимо оно што не смемо да изгубимо, а да изгубимо само оно што морамо.

Прочитајте све мисли
bg