Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   26.04.2019. 03:08
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Уводник
Велики и Мали

Ако се председник жали да он и његова породица сада имају мање него пре пет година, иако му је плата у међувремену порасла за 120 евра, зашто упорно уверава све друге да им је боље него икад

Опозиција није успела да се дочепа пуне београдске касе. „Александар Вучић - Зато што волимо Београд“ освојио је апсолутну власт. Али, ако је нејакој опозицији стало само до новца, уместо да тугује, требало је да се захвали председнику што их је спасао беде. Па, ко се овде обогатио док је био на власти? Ево, док се борио да поправи стање у државном буџету, Вучић је покварио стање у кућном. „Моја породица данас има мању имовину него пре пет година“, тврди он.

Хм, нешто ту не штима - 29. јуна 2012. Агенцији за борбу против корупције пријавио је само трособан стан од 117 квадрата, који је 1998, као министар за информисање добио од државе. Све остале рубрике су празне. Плата - нула динара, ауто - нема, штедња - ништа. Већ 17. септембра, као ППВ зарађивао је 108.912 динара, а 30. јануара 2014. из имовинске карте је избрисан трособан стан. Као премијер 28. маја, уз већу плату од 124.936,73 динара, пријавио је гарсоњеру од 30 квадрата. У августу 2016. осетио је „чари“ фискалне консолидације, јер му је плата смањена на 112.024,19 динара, а 10. јуна прошле године пријавио је да као председник Србије прима 128.177,42 динара.

С једне стране, дакле, Вучић је у праву - сиромашнији је него пре пет година, јер уместо стана од 117 квадрата, који је, према писању КРИК-а поклонио бившој супрузи, има гарсоњеру од 30 квадрата. С друге стране, није у праву. Ако живи од плате, као што би требало, и ако је до маја 2012. „зарађивао“ нула динара, а у другој половини те године око 960 евра, како је могуће да сада, са платом од око 1.080 евра месечно, има мање него пре пет година? Њему је од тада плата порасла за 120 евра, а просечна нето зарада за само 30 - са 365 на 395 евра. Па, ако он сада има мање него пре, зашто упорно уверава све друге да им је сада боље него пре?

Са његовим родитељима ствар је потпуно другачија. Али, ко је крив за то? Ко им је смањио пензије? Они су до новембра 2014. примали 90.000 и 80.000 динара, а због мера штедње у последњих 30 месеци остали су „краћи“ за 7.000 евра! Иако председник тврди да су „пензије веће него икада“. Званично нема података да ли се имовина председниковог брата смањила или увећала. Зна се само да још отплаћује стан који је купио на кредит у швајцарским францима. И није члан удружења Ефектива, које окупља оне који рате таквих кредита не могу да плаћају.

Док председник тврди да је имовина његове породице све мања, број банкарских рачуна Синише Малог је све већи. КРИК пише да је он контролисао бар 45 рачуна у српским банкама. Хоће ли и он ускоро закукати да је био богатији пре него што је постао градоначелник? Па, само одржавање тих рачуна кошта бар 1.350 евра годишње. Мада то и није неки трошак ако на њих, као што пише КРИК, лежу десетине хиљада евра непознатог порекла. При томе КРИК сигурно греши. Убеђен сам да Мали зна порекло тих пара. Сигурно му их не шаље тетка Вулинове супруге из Канаде.

Истине ради, није њему било лоше ни раније. У новембру 2013. примао је 176.000 динара као председник УО Комерцијалне банке и 43.845 динара као члан УО Клиничког центра Србије, имао је петособан стан од 128 квадрата, четвороипособан од 133 и четворособан од 124 квадрата, две гараже од 12 и 13 квадрата за два аута - „мазду 6“ и „волво С80“, 100 одсто акција у фирми Оли консалтинг и штедњу у банкама. У априлу 2014. имао је све то, плус плату градоначелника од 120.000 динара, а после пола године „мазду 6“ заменио је „мерцедесом GL 420cdi“. И после свега тога, у јануару 2018. „спао“ је само на један стан од 128 квадрата, једну гаражу и плату од 107.046 динара. Па нека сад неко каже да се исплати бити власт. Ако је за утеху, Мали и даље има штедњу у банкама. Логично. Па зашто му служи оних 45 рачуна?

Као градоначелник је остао без два стана и једне гараже, а хоће ли остати и без доктората? Три и по године откако га је професор из Визбадена Раша Карапанџа оптужио за плагијат, Бошко Мијатовић је потврдио да је Мали, не наводећи извор, преписивао из студије Нови модел приватизације у Србији, коју је 2000. написао са Бошком Живковићем и Борисом Беговићем. И? Па, ником ништа. Осим ако велики вођа не мисле да Мали може да буде много већи играч и да му је већ тесно у оделу градоначелника. Да је Малом мала чак и пуна каса Београда. Ако разумете шта хоћу да кажем.Милан Ћулибрк


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Војислав Шешељ, лидер СРС

Самлевени смо у једном млину где је један воденични камен био Вучић, а други Ђилас.

Прочитајте све мисли
bg