Arhiva

Naukom i inovacijama do uspešnije proizvodnje

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 8. mart 2018 | 04:07
Svetska poljoprivreda nalazi se u srcu jednog od najvećih izazova današnjice, a to je kako obezbediti odgovarajuće količine hrane za rastuću populaciju, koja će se povećati za još tri milijarde ljudi u narednih trideset godina. Poljoprivreda u Srbiji suočava se, takođe, sa globalnim promenama – klimatskim i tržišnim. Kako se kompanija Bajer, sa tradicijom dužom od 150 godina, bori sa ključnim pitanjima današnjice, kao što su zdravlje i ishrana ljudi? Verujemo da su nauka i inovacije koje ona donosi jedini put ka napretku čovečanstva. Bajerova ulaganja u istraživanja i razvoj su ogromna, čak 4,7 milijardi evra godišnje. U 2016. godini, čak 12 novih molekula prešlo je iz faze istraživanja u sektoru farmacije u pretklinički razvoj, u oblasti Consumer Health razvijeno je čak 30 novih proizvoda, a sektor za poljoprivredu, Crop Science, ostvaruje veliki potencijal prodaje integrisanih poljoprivrednih rešenja iz oblasti tehnologije zaštite bilja i semena. Podaci Ujedinjenih nacija kažu da će do 2050. godine biti neophodno 70 odsto više hrane, a da će se globalna produktivnost poljoprivrede povećati čak za 50 procenata. Kako vaša kompanija vidi budućnost poljoprivrede? U pravu ste, svetska populacija svakog dana poveća se za 230.000 ljudi, dok se obradivo zemljište po glavi stanovnika drastično smanjuje. Održiva poljoprivreda znači odgovornu poljoprivredu. Podrška poljoprivrednicima da koriste moderne, pa čak i digitalne poljoprivredne tehnologije, može doneti ogroman doprinos u očuvanju prirodnih resursa. Budućnost vidimo u integralnom pristupu, odnosno optimalnom odabiru sortimenta, agrotehničkih mera i tehnologije zaštite bilja. Zbog toga se naši proizvodi, tehnologije i servisi stalno unapređuju i prilagođavaju, i na taj način doprinose održivoj poljoprivrednoj proizvodnji. Poljoprivreda je jedna od ključnih privrednih grana u Srbiji, pa je od 680.000 registrovanih poljoprivrednih proizvođača, više od 95 odsto malih poljoprivrednih proizvođača. Kako da oni nađu svoj put do tržišta? U Srbiji smo prisutni preko dve decenije, ali su naši proizvodi prisutni mnogo duže. Fokus poslovanja usmeren je na direktnu komunikaciju sa poljoprivrednim proizvođačima i svojim delovanjem težimo da unapredimo poljoprivrednu proizvodnju u Srbiji. Primera radi, prošlogodišnje smanjenje prinosa ratarskih kultura u Srbiji od 20 odsto u proseku, zbog suše, moglo je biti delimično umanjeno, pravilnim izborom novih integralnih tehnologija, kao i adekvatnim izborom novih rešenja u zaštiti bilja. Ono što će uticati na rad kompanije Bajer u narednom periodu jeste i prilagođavanje promenama klime, koje su postale realnost i jedan su od bitnih faktora koji utiču na visinu prinosa i kvalitet poljoprivrednih proizvoda. Bajer u Srbiji svake godine organizuje oko 300 „okruglih stolova“ sa 15.000 poljoprivrednih proizvođača, kontinuirano organizuje edukativna predavanja i radionice, a inicirano je i nekoliko veoma korisnih agro-servisa kao što su Bajer vesti, agro prognoza, kontakt servis za poljopivrednike, kontrola kvaliteta tretmana semena i mnogi drugi. Kao predstavnici kompanije koja je lider na tržištu Srbije kada je zaštita useva u pitanju, imamo i najveću odgovornost da aktivno utičemo na menjanje svesti ka odgovornom ponašanju u zaštiti bilja. Sve rigorozniji regulatorni zahtevi u EU, a koje naša zemlja prati, utiču na sve manji broj dostupnih aktivnih materija i rešenja. Takav ambijent postavlja pred sve učesnike u poljoprivrednoj proizvodnji sve više standarde i potrebu za edukacijom, kako velikih tako i malih proizvođača koji su većina u Srbiji. Nastavićemo još intenzivnije naše aktivnosti i uvođenje rešenja koja imaju pozitivan uticaj na stabilnu i kvalitetnu proizvodnju, rešavanje problema sa mikotoksinima, pravilno odlaganje ambalaže, poštovanje karenci, servise koji doprinose očuvanju eko-sistema, životne sredine i zdravlja ljudi – ukratko na odgovorno ponašanje koje koristi svim učesnicima u poljoprivrednoj proizvodnji i društvu u celini. Samo na taj način i partnerskim odnosom prema poljoprivrednim proizvođačima možemo svim učesnicima u lancu zajedničkim naporima da obezbedimo „dozvolu za rad“.