Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   21.07.2019. 08:03
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Уводник
Отац нације

Због упозорења да се власт не бори против корупције, у другим земљама упалили би се сви аларми, јер би држава озбиљно схватила да је ђаво однео шалу. А нас неслане шале званичника могу одвести дођавола

Власт у Србији је, изгледа, почела да учи на сопственим грешкама. Уместо да даје по 10.000 евра за сваког радника, од којих неки у пеленама - да због мале нужде не би послодавцима правили велике проблеме - раде за месечну плату од 200 евра, председник Србије Александар Вучић дошао је на идеју – да по 100 евра месечно даје мајкама за треће, а 150 евра за четврто дете. „И неће морати ништа да раде“, поручио је шеф државе који својим сународницима иначе замера да су нерадници.

Мора се, међутим, признати да је овакав предлог више него фер. Јесте да ће мајке са три и четири детета добијати мање од плата запослених у неким страним компанијама, које је држава частила милионима евра, али је то и сасвим логично. Ако ни због чега другог бар због тога што су пелене за одрасле скупље него оне за децу.

Додатна корист је што ће, вероватно, чим добију дечји додатак, незапослене мајке почети да се третирају као запослене, па ће се аутоматски смањити и стопа незапослености у Србији. А кога брига што се на тај начин неће репродуковати само становништво, већ и сиротиња. Зато би, чини се, било много корисније да оно што је рекао у обраћању нацији Вучић каже неким послодавцима. Најпре онима за које воли да се похвали да их је лично довео, а имају гадан обичај да дају отказе женама чим остану у другом стању.

Не знам какви ће бити ефекти нових мера популационе политике, али нема сумње да би Вучић волео да остане упамћен као „отац нације“. Па ако већ не може по нечем другом, онда бар по мерама за повећање наталитета. Мада Милутин Мркоњић сигурно мисли да епитет оца нације не заслужује нико осим Слободана Милошевића, док је за многе то место резервисано за Добрицу Ћосића. А много очева - килаво дете. Ма, да је бар килаво. Људи моји, што је више „очева нације“, деце у Србији је све мање. И са донекле модификованим рецептом Драгана Марковића Палме – за госпођу са трећим дететом 100 евра – тешко да ће бити другачије. Уместо да чекају милостињу државе, за обрачун са белом кугом било би кудикамо боље да родитељи могу пристојно живети од својих плата. Да, за почетак, не морају и себи да купују пелене, ако им већ деца пишају у гаће. Ипак је најгоре кад ти се власт посере на главу.

А баш на то личи оно што се дешава последње три недеље. Због „стратешких мањкавости“ у борби против прања новца и финансирања тероризма прво је Србију на „црну листу“ ставила Међународна организација за борбу против прања новца ФАТФ, а онда је добила „жути картон“ и од Групе држава против корупције, тела Савета Европе (ГРЕКО). У нормалним земљама то би било довољно да се упале сви аларми и да држава озбиљно схвати да је ђаво однео шалу. А нас би неслане шале званичника могле одвести дођавола. Уместо да отклањају недостатке, они настоје да сакрију истину, вређајући нам интелигенцију. На званичном сајту Министарство правде тврди да „Србија убрзано ради на испуњавању препорука тела Савета Европе за борбу против корупције, од којих су готово све у већем делу већ испуњене, што је и наведено у извештају тог тела“. Министарка правде Нела Кубуровић то досољава тврдњом да „није тачно да Србија није спровела ниједну од препорука Савета Европе“ и поручује: „Извештај треба поново прочитати и видети да тако не стоји.“

Као још неке „неверне Томе“ послушао сам министарку и поново прочитао тај извештај. У њему дословно пише: „Србија није на задовољавајући начин спровела ниједну од 13 препорука!“ Ма, немогуће. Не би, ваљда, неко из Министарства правде безочно лагао? Или су се само надали да нико неће бити толико залудан да стварно проверава шта је истина? А и кога брига шта пише ГРЕКО, кад одлуке доноси други неко.

Да зло буде веће, једна од препорука је да се посланицима обезбеде додатни рокови за подношење амандмана. Јесу ли ови из Савета Европе полудели? Знају ли да посланици владајуће коалиције ионако подносе стотине бесмислених амандмана. Шта ће тек да раде ако за то буду имали више времена од минут-два? При томе се из МиГ-ова 29, који додуше још нису полетели, а не зна се ни кад ће, види да је циљ власти да опозицији потроши време за расправу. А то ће тешко допринети већој транспарентности рада парламента. Чисто да се на јесен не изненадимо, јер је и то једна од препорука које Србија није испоштовала. А изгледа да и не намерава.Милан Ћулибрк


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Зоран Ђорђевић, министар за рад и социјалну политику

Каква је то реклама о банци где се као срећна породица представља брачни пар са псом или са једним дететом. То морамо да мењамо.

Прочитајте све мисли
bg