Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   26.04.2019. 03:07
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Језик
Деца од децимала

Кад кажемо „бројеви“, обично помислимо на математику или статистику, али о њима се бар исто толико прича и у граматици матерњег језика. Бројеви су једна од десет врста речи, већим делом променљива, и деле се на неколико подврста: основни, редни, збирни, разломци, мушколични (они типа двојица, петорица) и још понеки. Често, и кад знамо како гласи неки број, нисмо сигурни какав ће облик имати именица после њих.

О томе је у часопису Језик данас писао Владо Ђукановић (наравно не онај који има редовну емисију на телевизији „Коперникус“, него лингвиста истог имена и презимена чију емисију Пут у речи, надам се, слушате петком на Првом програму Радио Београда). Он наводи да је на једној малој матури био постављен задатак: „Написати одговарајући облик речи ’момак’ уз бројеве 23, 16 и 21.“ Многи ђаци су уз 23 погрешно написали „момака“, заборављајући да уз сваки број с последњом цифром 2, 3 или 4 употребљавамо именицу у тзв. паукалу (некада називаном „двојина“), а тек од 5 надаље у множини: 22, 23, 24 момка, а 25, 26 итд. момака.

Ни за облик броја нисмо сигурни како гласи кад је написан цифрама. Ђукановић наводи реченицу „У предстојећем периоду ће запослити још 24 радника“, што би се могло прочитати „двадесет четири радника“, али и „двадесет четворицу радника“ (ако су сви мушкарци) или „двадесет четворо радника“ (ако има и мушкараца и жена). Реченица „На листи чекања за пријем је 2.263 деце“, опет, допушта само збирни број: „две хиљаде двеста шездесет троје деце“.

Знамо колико се ових дана говорило о ниском наталитету и о мерама које је власт предложила против тога, а које су врло критички примљене у јавности. Ђукановић је открио да та бела куга изазива проблеме чак и у граматици. „Статистика каже“ – вели он – „да на један брачни пар сада долази 0,9 деце. Мајка Југовића имала је деветоро деце... а просечна мајка у Србији данас има нула зарез девет деце. Или нула зарез деветоро деце? Или нула зарез девет од једног детета?... Размислите... и открићете застрашујућу чињеницу да за тај страшни податак не постоји добра конструкција у српском језику. Ако ништа друго, можда би то био добар разлог да се мало поради на подизању наталитета у овој земљи.“Иван Клајн


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Ђорђе Балашевић, кантаутор

Један мој пријатељ, који се бавио психијатријом, рекао је да смо сви ми луди, али нисмо сви председници држава.

Прочитајте све мисли
bg