Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   20.07.2019. 04:10
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Уводник
НИН-ова награда за два слогана

Ако за Министарство културе најбољи роман године вреди исто као слогани „Рађај не одгађај“ и „Љубав и беба – прво што нам треба“, и нама и њима је боље да тих 150.000 динара дају неком другом или да за толико повећају суфицит у буџету

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић, посредно и Влада Србије коју персонификује, још једном су показали колико заиста цене културу. За њих писац најбољег романа у овој години, будући добитник 65. НИН-ове награде вреди дупло више од аутора чак два победничка слогана „Љубав и беба - прво што нам треба“ и „Рађај не одгађај“, којима је Влада хтела да промовише нову популациону политику. Елем, сваком од аутора та два слогана, од којих је Влада због негодовања јавности одустала и конкурс поништила, требало је из буџета да буде исплаћено по 75.000 динара. Укупно, дакле, 150.000. Исто толико је Министарство културе ових дана наменило и будућем добитнику НИН-ове награде! Па сад нека зли језици кажу да држава не улаже у културу.

Пре него што је министар „одрешио кесу“, стручна Комисија је проценила да је та награда „од посебног значаја за националну културу и са изразитим угледом у широј културној јавности, тако да постоји усклађеност са општим интересом у култури и циљевима и приоритетима конкурса“. Искрено, било би много боље за све да су на том објашњењу стали и рекли да у буџету нема пара, да мора да се штеди, да ће новца за такве ствари бити када јавни дуг падне испод 50 одсто БДП-а, да нема пара и за културу и за ново, рекордно повећање пензија и плата, да...

Било које од тих објашњења лакше бих „прогутао“ од тих 150.000 динара. Па, знају ли министар Вукосављевић и његове колеге да су пре само два месеца страној фирми, која има годишњи промет већи од БДП-а Србије, из буџета дали 1.125.750.000 динара. Да, то му дође 7.505 пута више него што су наменили писцу романа године.

Не знам зашто, али кад сам видео решење министра, кроз главу ми је пролетео лик Драгана Марковића Палме и као у хаотичном сну чуо сам његове речи: „За господина 150.000 динара“. И, као што бисмо рекли Палми, тако кажемо и Вукосављевићу - не, хвала лепо, не треба! Снаћи ћемо се и без вас. Има, срећом, компанија, институција и појединаца којима је до правих вредности у култури више стало него Министарству културе.

Верујем да ће сада свима бити лакше. Министру што није дао новац магазину који, ето, критикује Владу, па бар неће морати да се правда онима који, као, не читају НИН, али зато са њим стално полемишу. И још ће моћи, тамо где треба, да ухвати муштулук да ће суфицит у буџету бити за 150.000 динара већи од планираног, а то значи још веће плате и пензије.

Нама ће, такође, бити лакше. Нећемо морати попут сеоског добошара да свима „дајемо до знања“ да је НИН-ову награду „делимично“ подржало Министарство културе - две претходне године обезбеђивало је по 400.000 динара, а укупни трошак био је осам-девет пута већи. Више се нећемо играти жмурке, јер ни комплетни идиот за 150.000 динара, за двадесет пети део потребне суме, не би на сваком кораку промовисао Министарство културе као партнера. Неће моћи. Била би то и страшна неправда према правим спонзорима, који покривају више од 90 одсто трошкова, а заузврат не траже ништа.

Руку на срце, као неко ко власт критикује како троши новац пореских обвезника, никада се не бих усудио да од државе тражим било какву помоћ. Тим пре сам се изненадио када ми је у јануару 2015. тадашњи министар Иван Тасовац рекао да у српској култури само три ствари, укључујући НИН-ову награду, заслужују подршку државе. А само два дана раније, на 80. рођендан најстаријег магазина на Балкану од свих чланова прве Вучићеве владе дошла је само министарка пољопривреде, Снежана Богосављевић Бошковић, да би две седмице касније, на промоцији првог броја Њузвика, пре Родићевог „Извини, Србијо“ Влада имала кворум.

Та подршка је, ето, трајала две године. И то је изгледа било превише. Јер су се у међувремену искристалисали нови културни приоритети. Само не бих волео да ме сад убеђују да Министарство и београдски Секретаријат за културу немају никакве везе и да је непримерено поређење са модном креаторком, која је за свој пројекат „Јубилеј – 20 година Сузане Перић“ добила 400.000 динара. Или са Групом 8 која је за „Трк у библиотеку“ добила 700.000 динара. А ко је нама крив што се нисмо сетили пројеката „Јубилеј – 65 година НИН-ове награде“ или „Трк у библиотеку по НИН-ов роман године“? Или да замолим чланове жирија да направе радионицу за фарбање ускршњих јаја, јер то држава подржава са 550.000 динара. Ма, лепше је са културом. И без Министарства културе.Милан Ћулибрк


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Ивица Дачић, шеф дипломатије

Седимо код Лукашенка, отварају се врата, улази десет топ модела, значи лепотице, и свака носи по једну кафу или чај. Кад сам то видео, одмах сам му предложио да разменимо ’стаф’.

Прочитајте све мисли
bg