Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   19.06.2019. 07:57
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Језик
Слобода без репа

Као што сам обећао у два претходна броја, изнећу сада и последње примерке из моје невелике збирке „униката“ – израза које је неко у медијима употребио правилно, иако их 90 одсто Срба зна само у погрешном облику. Најновији такав случај догодио се 17. априла у „Упитнику“ на Првом програму РТС-а, кад је Јелена Милић, говорећи не знам о којој спорној одлуци, рекла: „То је хуманитарно-безбедносна норма, а не политичко питање.“ Браво. Постоји, значи, жена која зна да је из именице безбедност изведен придев безбедностан, -сна, -сно, исто као и сигурностан, -сна, -сно из сигурност. У исто време, не прође дан да нас разни извештачи, политичари, па и сами стручњаци за безбедност, не бомбардују разним „безбедОносним“ мерама, закључцима са „безбедОносног“ аспекта и тако даље.

Дан пре тога, на БК телевизији, видели смо документарац о Де Сики у коме је више пута поменут његов рани филм „Крадљивци бицикала“ (Ladri di biciclette). Тако и треба, с непостојаним „а“ у генитиву множине, а не „Крадљивци бицикла“, јер је реч о људима који сваког дана украду не један него мноштво „бициклова“, што би рекле Лале.

Највише ме обрадују новинари који умеју да транскрибују страна имена, Свака част „Новостима“ за чланак о споменику Дражи Михаиловићу у Либертивилу, крај Чикага, где се налази српска православна епархија. У целом тексту и испод фотографије написано је исправно Либертивил, мада га иначе наши новинари редовно скраћују у „Либертвил“, несвесни да су тиме слободи (liberty) одсекли реп.

У „Политикином забавнику“ бр. 3436, у енигматској игри „Спојите пар“ (имена и презимена филмских звезда), за име Хилари дато је правилно Свенк (не Свонк, јер се то презиме изговара као и придев swank „раскошан, отмен, шик“, а не као swan и друге речи са w испред a). Још већи подвиг учинио је исти лист кад је у броју 3423, у рубрици „Јесте ли већ чули да...“, написао: „Елвис Пресли (1935–1977) одиграо је главну улогу у тридесет једном филму“. Мислим да је то први пут у историји да је неки наш новинар схватио да се „е“ у презимену Presley изговара као и у Wesley Весли, Lesley (или Leslie) Лесли или у прилогу expressly, ’изричито’, а никако „Присли“, како га код нас зову још откако смо први пут чули за њега, пре шездесет две године.

Иван Клајн


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Ивица Дачић, шеф дипломатије

Седимо код Лукашенка, отварају се врата, улази десет топ модела, значи лепотице, и свака носи по једну кафу или чај. Кад сам то видео, одмах сам му предложио да разменимо ’стаф’.

Прочитајте све мисли
bg