Arhiva

Vekovni jubilej

Marijana Matković | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 10. maj 2018 | 00:19
Osnovana 1918. godine kao fabrika testa i konzervi, kompanija Danubius ime je dobila po latinskom nazivu za Dunav. Prvu fabriku testenina na ovim prostorima osnovao je veleposednik i novosadski trgovac ribom Franja Lovreković. Fabrika je 21. septembra 1922. registrovana kao Danubius– prva bačka tvornica keksa i testa. O jednom od najzanimljivijih događaja u bogatoj istoriji naše fabrike saznajemo iz internog lista Mlinpek – doživotni predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josip Broz sa suprugom Jovankom dočekao je Novu 1977. godinu baš u Danubius-u. Kompanija za proizvodnju brašna i testenina Danubius ove godine obeležava redak jubilej. Malo koja fabrika u Srbiji može da se pohvali da traje 100 godina, a baš toliko puni novosadska kompanija: osnovana odmah nakon Prvog svetskog rata, danas je najsavremenija i tehnološki najbolje opremljena fabrika brašna i testenina na ovom prostoru i zapošljava oko 150 ljudi. Brašno i testenine ovog proizvođača danas zauzimaju lidersku poziciju na tržištu Srbije. Tržišno učešće Danubius brašna je 34 odsto, a vitaminiziranih testenina 35,6 odsto. Tokom prošle godine kompanija je imala prihod od skoro 20 miliona evra. Predrag Marković, direktor fabrike Danubius kaže da će svoj stoti rođendan kompanija proslaviti sa Novosađanima i gostima ovog grada u okviru festivala nacionalne kuhinje Danubius Food Planet koji će se održati u Novom Sadu od 11. maja do 10. juna. Koliko je kompanija Delta investirala u ovu firmu od njene privatizacije? Danubius je poslovao vrlo dobro i stabilno u trenutku kada je počela privatizacija u Srbiji. Tadašnje rukovodstvo, na čelu sa Miloradom Sredanovićem, sadašnjim potpredsednikom Delta Holdinga, zaključilo je da su fabrici neophodne velike investicije kako bi dugoročno mogla da održi kvalitet i unapredi poslovanje. Zato su na tenderu za privatizaciju Danubius-a postavili izuzetno visoke uslove: da se proizvodnja osavremeni i modernizuje, a zaposleni sačuvaju. Za to je bilo neophodno veliko ulaganje, koje nije mogao da obezbedi svako. Većinski vlasnik 2006. godine postaje Delta Holding i ova privatizacija se smatra jednom od najuspešnijih. Od privatizacije, Delta Holding je u Danubius uložio 12,6 miliona evra. Zahvaljujući tome, kompanija je dobila novi mlin švajcarskog proizvođača Buehler. Ovaj savremeni mlin sa kompjuterskim vođenjem može dnevno da samelje 300 tona pšenice, a njime upravlja samo jedan čovek u smeni. Kupljena je i nova linija za proizvodnju testenine, italijanskog proizvođača Fava. Napravljena je i potpuno opremljena laboratorija za kontrolu kvaliteta, jer osim eksterne kontrole, kvalitet proizvoda proveravamo i interno. To je sada sigurno najsavremenija laboratorija u Srbiji, gde se kontrolišu sve sirovine pri ulasku u fabriku i pre izlaska iz nje. Renoviran je silos, prošireni su skladišni kapaciteti. Znamo da samo investiranjem i unapređenjem proizvodnje i poslovanja može da se održi liderska pozicija na tržištu, zato u našem petogodišnjem strateškom planu stoje i investicije od četiri miliona evra. U planu je i proširenje portfolija. Proizvodnja brašna za širu javnost deluje kao nešto vrlo jednostavno – kakva tehnologija stoji iza te proizvodnje? Proizvodnja brašna je sve samo ne jednostavna! Zanimljiv je podatak da nam savremena tehnologija omogućava dobijanje 51 pasažnog brašna, čijim kombinovanjem pravimo tipska brašna i različita namenska brašna kako bi ispunili potrebe naših kupaca. Danubius danas proizvodi osam vrsta kilskog brašna, tri osnovna (tip 400 oštro, tip 400 meko i tip 500) i pet alternativnih. Proizvodimo 24 različitih oblika testenina u tri kategorije: vitaminizirane, durum i integralne. Vitaminizirane testenine sadrže vitamine A i D, a durum testenine su vrhunskog kvaliteta jer se prave od durum krupice i sadrže više proteina. Tokom 2017. godine proizveli smo više od 6.500 tona testenine, a izvezli blizu 1.000 tona. U 2017. samleveno je više od 76.000 tona pšenice, što predstavlja najveću količinu samlevene pšenice do sada. Izvezli smo skoro 13.000 tona brašna. Danubius je poznat na srpskom tržištu, koliko u inostranstvu ima interesovanja za vaše proizvode? Izvezemo oko 20 odsto proizvedenih testenina i nešto malo više brašna, ali trenutno najviše pokrivamo srpsko tržište na kojem smo lideri. Izvozimo u zemlje bivše SFRJ, Albaniju, Slovačku... Da li se planiraju nove investicije i nova tržišta? Šta su planovi nakon 100 godina od pokretanja proizvodnje? Naša vizija je da Danubius bude moderna i digitalizovana fabrika, koja na savremen način proizvodi najkvalitetnije proizvode. Mi u Delti se vodimo time da treba da budemo najbolji u onome što radimo ili da se time ne bavimo. U Danubiusu imamo vrhunske stručnjake u svim oblastima koji razumeju i znaju svoj posao, zato smo sigurni da možemo da održimo kvalitet, lidersku poziciju i budemo najbolji u našoj industriji. U narednih pet godina investiraćemo četiri miliona evra u unapređenje poslovanja i proizvodnje. Ove godine krećemo sa rekonstrukcijom silosa, kupujemo novu mašinu za pakovanje brašna i robotima automatizujemo proces pakovanja. Planiramo i da u potpunosti implementiramo SAP u Danubius-u i sagradimo novo skladište za testenine. Danubius ima ogroman potencijal i postoji prostor za proširenje tržišta ali i asortimana. Planiramo da inoviramo i započnemo proizvodnju novih proizvoda, kao što su gotove smeše za pekarstvo. Možda se vratimo korenima i konditorskoj industriji, jer je Danubius u jednom delu svoje istorije proizvodio i keks. Krajem prošle godine u kompaniji je potpisan kolektivni ugovor sa predstavnicima zaposlenih. Da li je to prvi ili ih je bilo i ranije? Koliko je zaposlenih i da li su organizovani u više sindikata ili jednom? U Danubius-u imamo kolektivni ugovor kojim su regulisana prava i obaveze za 137 zaposlenih, od kojih je 91 član sindikata. Sa predstavnicima sindikata se redovno sastajemo i trudimo se da izađemo u susret i realizujemo njihove zahteve i ideje. Zaposleni imaju mogućnost i da budu deo trkačkog ili planinarskog tima. Povremeno se organizuju planinarske ekskurzije ili se učestvuje na različitim trkama. Zajedno se slave rođendani zaposlenih, obeležavaju kompanijski jubileji.