Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   20.07.2019. 04:39
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Језик
Двосмислице

Задатак је великих једнојезичних речника, односно редакција или научних установа које иза њих стоје, да свакој речи одреде тачан облик, промену и могућа значења. У пракси је то често теже изводљиво него што изгледа.

У излогу велике продавнице одела читам оглас: „ВЕЛИКО СНИЖЕЊЕ – 70%, НА ГАРДЕРОБУ, БРУСЕВЕ, ВЕШ“. Неки странац који се ту шета са српским речником у руци видеће да брус значи „камен за оштрење сечива“, сетиће се да му баш то треба, и биће врло збуњен кад му кажу да се у дотичној радњи продаје само женска одећа. У речницима страних речи, иначе, постоји само пун облик тог германизма, брустхалтер, уз објашњење да се то на српском зове грудњак.

Неке речи су и у изворним језицима двосмислене. Таква је санкција и глагол санкционисати, о којима је својевремено опширно писао покојни др Егон Фекете. Латинско sanctio првобитно је значило „званично одобрење, потврда од власти“, па је и глаголу санкционисати основно значење „одобрити, озваничити“. Онда су те санкције, те званичне одлуке, све чешће почеле да се односе на казнене мере против других држава, па данас и санкционисати најчешће користимо у значењу „казнити“, које му заправо уопште не припада.

Ни домаће речи нису увек једнозначне. Проф. Љубомирка Кркљуш још давно ми је писала о глаголу осветити, који има два потпуно различита значења у „Владика је дошао да освети новоподигнуту цркву“ и „Узе пушку, решен да освети убијеног брата“. Са одговарајућим именицама нема забуне, јер у једном случају гласи освећење а у другом освета. За прво значење може нам помоћи старији облик освештати, али код њега именица може бити двосмислена, јер речници признају освештење и као варијанту од освешћење (долажење к свести).

Кад би вас неко питао шта значи раснолик, вероватно бисте одговорили: „Не постоји таква реч, сигурно је грешка уместо разнолик!“ У ствари, управо ту реч чуо сам пре неки дан у емисији „Чекајући ветар“ на Радио Београду. Гошћа из неког удружења одгајивача мачака и паса објашњавала је да постоје мачке с педигреом, којима се тачно мора одредити раса, старост, порекло и чије рађање, узгој и продаја другим власницима морају бити под строгим надзором. Проблем је што постоје и „раснолике мачке“, које изгледају као да припадају одређеној раси, а после се испостави да је у питању најобичнија улична маца.Иван Клајн


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Емир Кустурица, филмски режисер

Прво дође Мадона, па НАТО.

Прочитајте све мисли
bg