Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   23.04.2019. 04:55
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Језик
На трпези – пита

Настављам причу, започету у прошлом броју, о одомаћеним грецизмима, то јест речима које смо примили у додиру с Грцима и потпуно их усвојили, тако да најчешће и не слутимо да нису домаћег порекла. Међу најважнијима је свакако број хиљада (од гр. hilias, тачније од hiliada, што у новогрчком значи „приближно хиљаду“, док је код нас потпуно истиснуо изворну „тисућу“, која је услед пуризма задржана у хрватском књижевном језику, мада је и тамо у многим народним говорима обичнија хиљада). Кад смо већ код слова Х, поменимо и старогрчко hartes, што је у латинском дало charta, од чега је карта (мање-више у свим европским језицима, у више значења), док смо ми из новогрчког добили хартију.

Старогрчко sagmarion, изведено од sagma ’покров, покривач’, дало је у новогрчком samari, и ето нашег самар. Од sideros ’гвожђе’ (одакле имамо учену сложеницу сидерургија – металургија гвожђа) настало је наше сидро, као синоним за котву. Наше речи канап, конопац, конопља, конопљарка све потичу од грчке речи за конопљу – kannabis. Последњих година и та изворна реч јавља се у нашем медијском језику, с тим што не означава биљку, него дрогу која се из ње добија и која се сада користи у медицини, где би било неозбиљно означавати је њеним мексичким именом марихуана.

Грчку кухињу познају сви туристи, али од речи за храну најраширенија је пита, која исто тако гласи у средњогрчком (pita), а од које је и италијанска pizza. Било да питу или пицу изнесете на своју трпезу, знајте да је ова последња реч од новогрч. trapeza, што је скраћено од tetrapeza, ’четвороножни’. Четири ноге грчког стола нису биле вертикалне него нагнуте у страну, ради веће стабилности, што нам објашњава зашто је од исте речи настао и геометријски појам трапез.

Звучи невероватно, али с геометријом има везе и наш глагол липсати. Он је по Скоку настао од eleipsa, што је аорист грчког глагола leipo ’остављам, понестајем’. Из истог глагола изведена је и именица ellipsis – елипса, која у стилистици означава изостављање речи, а у геометрији свима знану јајасту фигуру, јер се на елипсу гледало као на круг коме нешто недостаје.Иван Клајн


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Александар Вучић, председник Србије

Наравно да смо сиромашна земља, али то полако мењамо, раст је највећи у региону.

Прочитајте све мисли
bg