Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   18.04.2021. 01:55
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
УВОДНИК
Најбоље ђаче

Ако се за ових годину дана Србија и није баш превише променила, јесте премијерка. Од несигурне и помало неспретне превасходно дигиталне премијерке, брзо је савладала како се брани неодбрањиво

Коначно, спуштена је завеса након свечарске самохвале о великим успесима прве годишњице владе Ане Брнабић. А кроз владајућој коалицији наклоњене медије и даље се анализирају топ-десет најпостигнућа која су променила Србију, како је, у духу постистине, на обележавању у Суботици, рекла премијерка. Никад веће плате и пензије, никад бољи услови пословања, најбоља позиција Србије на Дуинг бизнис листи Светске банке икада досад, прво место по индексу привлачења страних инвестиција, километри ауто-пута, Клинички центар у Нишу, Музеј савремене уметности и круна успеха Народни музеј у Београду. Па још четири поглавља у преговорима са Европском унијом (од обећаних седам), дигитализација, брига о младима, подстицаји за популациону политику, безбедност грађана… И да нема злобника из опозиције и недељника, у којима премијерка, како је недавно изјавила, никада није прочитала ништа добро о Влади, ова идеализована прича о животу у Србији могла би сасвим да прекрије сурову стварност у којој се на баналном садржају свакодневног живота одмерава тачност њених речи. Али, ако се за ових годину дана Србија и није баш превише променила, јесте премијерка. И можда је то најјачи утисак везан за овај мали јубилеј.

Од несигурне и помало неспретне такозване економске премијерке која је као прва декларисана геј политичарка у Србији требало, пре свега, да поправи конзервативни и ксенофоби имиџ земље и коју су медији лако хватали у збуњености, врло брзо је савладала драматургију коју је установио њен узор у свему - Александар Вучић. И сад и она самоуверено брани неодбрањиво, истичући увек генијалне идеје председника. Више не могу да јој се десе почетничка изненађења као кад су је новинари питали да ли афера са Вулиновом тетком штети Влади, а она објаснила: „Све може да нанесе штету Влади, али се не обазирем на то. Све ми је једно, најискреније, све ми је једно“. Да јој је свеједно потврђује и то што је Вулин и даље министар, што нико никада није проверавао како је дошао до стана од тричавих 250.000 евра, и што је премијерка одлучила да то безначајно питање само прескочи. Уосталом, у тренутку кад Србија води важну битку око Косова јединство Владе јој је, поручила је, најважније.

Колико је за кратко време стасала као политичарка, у најбољем напредњачком духу, показала је одлучношћу којом је бранила „свој“ предлог да Синиша Мали постане министар финансија. Није трепнула кад је изговарала да је он тимски играч који се не плаши напорног рада, ни критике, и не одустаје због измишљених афера и тешких одлука у интересу грађана Србије. Тако је без нелагоде „пресудила“ уместо свих институција које су биле дужне да пруже одговоре на бројне афере које су се везивале за Синишу Малог, од скандалозног рушења у Савамали, плагираног доктората, 24 стана у Бугарској, поседовања офшор компанија, новогодишње јелке од 83.000 евра… И како другачије него као цинизам разумети њен одговор Дејвиду Мекалистеру на замерке из извештаја Европског парламента око владавине права и слободе медија да су управо то фокуси њене владе, али да се та област не решава за шест месеци. Чекајући да дође то време стрпљиво толерише хомофобију и у њеном тиму који (ни)је сама изабрала. Не смета јој што су преговори о Косову у свом надлежности, а води их председник државе или што се он појављује на међународним скуповима предвиђеним за премијере. И стоички подноси то институционално кршење најважнијег правног акта једне државе.

Иако нема говора да је њена аутономна одлука била да се неколико пута састане са представницима Групе за слободу медија у тренутку кад су оптужбе за притиске и неслободу достигле зенит, ипак је пристала да она изгради понтонски мост између зараћених страна. Али и да формом спретно замени суштину дијалога. Зато је главни утисак након годину дана ове владе да је премијерка много вештија него што се на почетку мислило.

А да не би било да у НИН-у, који уљудно за интервју избегава пуну годину, постоје само критике, похвала за њу у ономе што је део њене изворне компетенције, пре свега дигитализацију јавне управе и увођење информатике као обавезног предмета у основне школе.Весна Малишић


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментарКоментари


Овде можете додати свој коментар
 
Ваше име и презиме
{COMMENT::EMAIL}
Ваш коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Владимир Ђукановић, посланик СНС-а

Навијати за хрватску репрезентацију се граничи са лудилом. Ти људи су зрели за лудницу, потпуне психопате, према таквим никада нећу да имам поштовања и ту укључујем и Новака Ђоковића.

Прочитајте све мисли
bg