Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   26.04.2019. 03:02
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Сећање: Владета Јеротић (1924–2018)
Ум и доброта

Последњи пут смо заједно снимали Агапе у марту. Сусрет са Владетом Јеротићем, неуропсихијатром, психотерапеутом и књижевником, свестраним ерудитом и академиком, један је од најважнијих тренутака у мом животу.

Наш серијал кренуо је у октобру 2005, разговором са патријархом Павлом, а наставио се са сталним гостом, академиком Јеротићем. У оквиру проучавања сложеног односа савременог друштва и религије, причали смо о смислу, вери, браку, породици, наркоманији, самоубиству, болести…

Приметио сам да је реченица коју најчешће цитира она из Јеванђеља: „Будите мудри као змије а безазлени као голубови“. Бог нам је дао ум да га бескрајно развијамо, али и доброту, да иде упоредо, како људи не би постали отуђени, надмени и горди. С друге стране, искључиво развијање доброте, учинила би је слепом (народ каже да су будала и добар браћа)… Равнотежа ума и доброте довела би нас до небеских висина. Професор Јеротић летео је на тим крилима.

И скромност! Никада он то не би рекао, али није узео ни динар од продатих књига, одржаних трибина и наступа. Када један студент, његов рођак, није имао новца за студије, скинуо је уметничку слику са свог зида и поклонио му је, да упише годину.

Духовна снага и просветитељско надахнуће учинили су да преко педесет година Владета Јеротић нема слободан дан у својој агенди, јер их је користио за учешће на предавањима, промоцијама и тако постао један од најзначајнијих просветитеља у историји нашег народа.

Постоје у животу сусрети након којих више ништа не буде исто. Познанство с Владетом Јеротићем помогло ми је да схватим суштину речи агапе. Љубав – то је био он у суштинском смислу. Љубав кроз дух, емотивност, алтруизам…

Запитао сам се једном нисам ли идеализовао тог човека, да ли ћу можда упознати његов други лик. Догодило се сасвим супротно: сваког дана сам се још више одушевљавао, јер није било ни трага некакве тамне стране личности. Искључиво доброта и ум. Књиге, емисије кроз које ће његова мисионарска делатност остати да живи.

Аутор ТВ серијала АгапеАлександар Гајшек


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Ана Брнабић, председница Владе Србије

Децу треба учити како да мисле, а не шта да мисле.

Прочитајте све мисли
bg