Ум и доброта


Последњи пут смо заједно снимали Агапе у марту. Сусрет са Владетом Јеротићем, неуропсихијатром, психотерапеутом и књижевником, свестраним ерудитом и академиком, један је од најважнијих тренутака у мом животу.

Наш серијал кренуо је у октобру 2005, разговором са патријархом Павлом, а наставио се са сталним гостом, академиком Јеротићем. У оквиру проучавања сложеног односа савременог друштва и религије, причали смо о смислу, вери, браку, породици, наркоманији, самоубиству, болести…

Приметио сам да је реченица коју најчешће цитира она из Јеванђеља: „Будите мудри као змије а безазлени као голубови“. Бог нам је дао ум да га бескрајно развијамо, али и доброту, да иде упоредо, како људи не би постали отуђени, надмени и горди. С друге стране, искључиво развијање доброте, учинила би је слепом (народ каже да су будала и добар браћа)… Равнотежа ума и доброте довела би нас до небеских висина. Професор Јеротић летео је на тим крилима.

И скромност! Никада он то не би рекао, али није узео ни динар од продатих књига, одржаних трибина и наступа. Када један студент, његов рођак, није имао новца за студије, скинуо је уметничку слику са свог зида и поклонио му је, да упише годину.

Духовна снага и просветитељско надахнуће учинили су да преко педесет година Владета Јеротић нема слободан дан у својој агенди, јер их је користио за учешће на предавањима, промоцијама и тако постао један од најзначајнијих просветитеља у историји нашег народа.

Постоје у животу сусрети након којих више ништа не буде исто. Познанство с Владетом Јеротићем помогло ми је да схватим суштину речи агапе. Љубав – то је био он у суштинском смислу. Љубав кроз дух, емотивност, алтруизам…

Запитао сам се једном нисам ли идеализовао тог човека, да ли ћу можда упознати његов други лик. Догодило се сасвим супротно: сваког дана сам се још више одушевљавао, јер није било ни трага некакве тамне стране личности. Искључиво доброта и ум. Књиге, емисије кроз које ће његова мисионарска делатност остати да живи.

Аутор ТВ серијала АгапеАлександар Гајшек