Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   23.01.2021. 02:15
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Језик
Бодљикави правопис

Малолетник избо старца у затвору, гласио је један наслов у Политици прошлог уторка. Прича је толико мучна (17-годишњи осуђеник, на лечењу у затворском стационару, поломљеном кашиком задао је 83-годишњем осуђенику смртоносне убоде у врат, при чему је и његова мајка била у затвору, под оптужбом за убиство његовог брата...) да сам је с муком прочитао, питајући се шта ли су тек таблоиди направили од тих догађаја. Добро – питаће неко – а ко је тебе терао да је читаш? Веровали или не, повод ми је била само та кратка реч избо, и то зато што је – правилна. То ме је умирило и потврдило ми да Политика још има лекторе.

Почетком августа, напротив, опет у једној затворској вести (о Казнено-поправном заводу за жене у Пожаревцу) јављено је да ће зид око тог затвора, сив и непријатан за око, бити украшен муралима младих уметника. Том приликом, управник затвора рекао је дописнику Политике: „Многима је тај зид ’боо очи’. Одлучио сам да га средим.“

„Боо“? Такав облик вероватно је настао по аналогији с другим глаголима који у радном придеву мушког рода имају два суседна вокала (при чему је други настао од некадашњег -л), као дао (дала, дало), сео (села, село), пио (пила, пило), чуо (чула,чуло). Два о, међутим, сажимају се у једно дуго о: бо (бола, боло), па тако и избо, забо, убо, пробо итд.

Између криминалаца и удвојених вокала као да постоји нека тајна веза. Последњих дана на не знам којој телевизији давали су серију о животу чувеног мафијашког вође из Корлеонеа на Сицилији, који се звао Salvatore (Totò) Riina, али је његово презиме у титловима редовно транскрибовано као „Рина“. У италијанском, међутим, два суседна (макар и иста) вокала изговарају се као два вокала, па је презиме Riina тросложно: Ри-и-на. То презиме долази од сицилијанског изговора речи regina, краљица, и треба га и у српском писати са два „и“, Риина.

Сувишно „о“, опет, може да нас подсети на сувишну нулу, о којој оправдано пише читалац Д. А.: „Све чешће се датуми пишу с нулама, нпр. 01.05.2018. Разумем да бирократе пишу једнобројчане (једноцифарне?) дане са нулом да неко не би убацио јединицу или двојку, али зашто на тај начин писати и месеце кад од тачака нема места за фалсификовање?“ Још нека мишљења о правопису, од овог и других читалаца, видећемо идуће недеље.Иван Клајн


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Синиша Ковачевић, драмски писац и потпредседник Народне странке

То што је ушло из вулканизерске радионице у министарску фотељу, неће се вратити да мења гуме у октобру

Прочитајте све мисли
bg