Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   06.08.2020. 03:17
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Уводник
Држ`те лопова

Шта ако је криминалац само онај ко другачије мисли од актуелне власти? У том случају пре певаљке из Гроцке наногвицу би требало да добије и оних неколико десетина хиљада грађана, који се сваке суботе шетају улицама Београда

Колико су само пута председник Александар Вучић и министар полиције Небојша Стефановић објавили рат овој или оној мафији. Када би све зависило само од тога, у Србији грађани не би ни знали шта значи реч криминал. Проблем је, међутим, у томе што управо власт свакодневно политичке противнике назива лоповима, криминалцима, жутом бандом... Готово као по команди напредњаци опозициони Савез за Србију прекршатавају у савез за линч, силовање, насиље. Као докони попови јариће.

Да не буде забуне, волео бих да свако ко је украо и један динар народних пара добије заслужену казну, али нико од „доказаних“ криминалаца није процесуиран. А није да није било времена за правично и суђење у разумном року. Ама, у мају ће СНС и СПС прославити седам година на власти. А највећа казна за лопове из бившег режима су насловне стране провладиних таблоида. Није ни то мала казна, али...

Ништа мање не брине више него благонаклон однос извршне и судске власти према доказаним криминалцима. Није ли певачица Бојана Цветковић Шијацки, након признања да је лично одвезла Александра Маринковића (25), који је бацио Молотовљев коктел и запалио кућу Милана Јовановића, новинара из Гроцке, осуђена на само шест месеци кућног притвора и 50.000 динара? Ама, неко би већу казну платио да је у кафани попио који коктел више, а не бацао Молотовљеве на туђе куће.

Већ сам писао да је српско правосуђе опростило Жарку Веселиновићу - брату Звонка Веселиновића, новокомпонованог бизнисмена блиског напредњацима – кривично дело нелегалне градње на Голији ако у хуманитарне сврхе уплати 50.000 динара. Случајно или не, истом казном од 50.000 динара кажњен је и Пинк због тога што није „без икаквог коментара и одлагања“ објавио пресуду у корист једног опозиционог лидера против те телевизије.

Не могу да одгонетнем шта више повезује ова три случаја – у динар идентична новчана казна или блиске везе починиоца са неким из врха владајуће странке? Не верујем да су ове „казне“ део неке претпразничне акције и великих попуста, јер шта онда рећи за нападаче на Борка Стефановића, који су ослобођени уочи Нове године и Божића. Чак ни 50.000 динара нису морали да плате. И после нека неко каже да ни за кога у Србији нема правде. Само сумњам да се баш тако гради правна држава. Поготово након недавне вести да је криминалац са наногвицом малтретирао комшије на Карабурми – деди је разбио главу, а унуку претио ножем. Након краћег задржавања у полицији, нападач се после пар сати вратио кући, његове комшије, у страху да ће их поново напасти, морале су да се одселе. Хмм, веровао сам да знам шта је у овом случају злочин. Али, шта је онда казна?

После ових неколико случајева заиста се намеће питање о каквој борби против криминала говоре највиши државни званичници? А можда је само реч о пуком неспоразуму? Шта ако је криминалац само онај ко другачије мисли од актуелне власти? Хмм, у том случају пре певаљке из Гроцке наногвицу би требало да добије и оних неколико десетина хиљада грађана, који се сваке суботе шетају улицама Београда.

За разлику од њих, некима је баш све на свом месту. Ево, на пример, Петру Дисићу, одборнику СНС-а из Смедерева. Иако је још у октобру 2016. осуђен на затвор од три месеца, условно на годину дана, јер је фалсификовао диплому, све до скора био је координатор за рад локалних јавних предузећа (!?) и руководилац у ЈКП Чистоћа, а још увек је одборник СНС-а у локалном парламенту. Ама, није проблем што је диплома оверена лажним печатом, већ што нико од оних који су Дисића поставили на место заменика директора није приметио да на њој има и словна грешка! Зато је једини завршио Вишу школу СРУКОВНИХ студија. Но, пошто је и он признао кривично дело, могао је да задржи позицију, па је све до скора, као конобар по професији, био задужен за сва плаћања у свим локалним јавним предузећима.

Један други конобар, Драган Дражовић није био те среће. Њему је суд одрапио казну од 20.000 динара што су се у кафани, у којој је конобарисао, побиле две групе гостију. Казну је морао да плати јер је судија проценио да се гости не би побили да им није сипао превише пића. Да је сипао мање, сигурно би му газда уручио отказ. Ех, да је био члан владајуће странке можда би сад био неки координатор.Милан Ћулибрк


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Александар Вулин, министар војни

Ја сам социјалиста, левичар, не верујем у кажњавање радника за сваку грешку. Радницу која је уместо патријарху Иринeју послала божићну честитку патријарху Павлу нећу ни казнити ни отпустити, а посебно не на дан када се људи воле и када једни другима праштају.

Прочитајте све мисли
bg