Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   28.01.2020. 03:30
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Уводник
Државно сироче и његов аутомобил

Оптужујући опозицију, посланик СНС-а Србислав Филиповић је прекршио закон или бар морална начела. Ако није лагао да су оштећена кола његова, онда их није пријавио Агенцији за борбу против корупције, а за то је предвиђена казна затвора

Ово је порука нама који се боримо против криминала и лоповлука. Овим путем изражавам изузетну забринутост за своју безбедност и безбедност своје породице. Борбу свакако нећу прекинути. Очекујем да се виновници што пре открију.

Вероватно сам са ових неколико реченица већ изнервирао бар пола министара у Влади, председника Србије и Александра Мартиновића, коме дугујем захвалност што бесплатно рекламира насловне стране НИН-а на јавном сервису, иако сам, у ствари, само цитирао текст који је на Твитеру објавио посланик СНС-а Србислав Филиповић, након што му је, како тврди, неко оштетио аутомобил.

„Уништавање мојих кола је резултат позива на насиље и претњи од стране Ђиласа, Јеремића, Обрадовића, Веселиновића, Трифуновића и осталих. Шта год да се деси наставићу да чврсто и одлучно подржавам председника Вучића и политику која жели пристојну, нормалну и уређену државу“, поручио је Филиповић.

Тај случај пажњу заслужује из више разлога. Најмање због причињене штете. Мало више због тога што је Филиповић брже од истражних органа открио кривце. А ко би други, него Ђилас, Јеремић, Обрадовић, Веселиновић, Трифуновић? Ех, шта ти је политика. До јуче се ова група није могла замислити без Јанковића. Неправда, па то ти је.

Још више случај пажњу заслужује због тога што Филиповић, чије је наводе поновио и заменик шефа посланичке групе СНС Владимир Орлић, по свему судећи није говорио истину. Мада би за њега заправо и било најбоље да је лагао. И да то одмах призна. Јер, ако није лагао када је објавио да је „уништавање МОЈИХ кола резултат позива на насиље...“, Филиповић је направио велики прекршај, много озбиљнији од мале, политички корисне лажи. Биће да је у жару политичке борбе заборавио да је 14. децембра 2018. Агенцији за борбу против корупције пријавио да он заправо - нема аутомобил. Нема, додуше, ни стан, ни штедњу, ни било какву покретну и непокретну имовину у земљи и иностранству. Ни право на коришћење стана за службене потребе. Ма, нема ништа. Такорећи, сироче. Па, како су онда Ђилас, Јеремић, Обрадовић... (Мишковић је вероватно тих дана био заузет, јер је спремао завршну реч у процесу који се води против њега уз оптужбу да је помогао сину да утаји порез, за шта тужилац тражи већу казну него за сина, којем се на терет ставља утаја пореза) могли да му оштете кола?

Чудно је да његове оптужбе нико још није проверио. Можда зато што је и надлежнима непријатно, јер им је јасно да би у том случају најбоља одбрана Филиповића била да призна да је – лагао! А то баш и не би било лепо за некога у чијој биографији стоји и да је члан Савета за борбу против корупције СНС, зар не?

Ако би, пак, наставио да тврди да је аутомобил стварно његов, ризиковао би затвор, јер у члану 72. Закона о Агенцији за борбу против корупције јасно пише да ће се функционер који не пријави или даје лажне податке о имовини - казнити затвором од шест месеци до пет година! При томе сада не може да се „вади“ ни да је кола купио недавно, јер је свакако био обавезан да све битније промене у имовинској карти пријави до 31. јануара, а он то није учинио.

Ако је Филиповић свесно обмануо јавност, што је за њега боља опција, поставља се питање чији је аутомобил ноћу био паркиран испред зграде у којој станује са породицом? Да није, можда, службени? Ако јесте, чији је? Ко је Филиповићу дао кола на коришћење, иако формално није запослен ни у једној државној или приватној фирми? Или, ако још негде ради, зашто то, као члан Савета за борбу против корупције СНС, није пријавио Агенцији за борбу против корупције?

Ово су само нека од питања која ће, по свему судећи, остати без одговора. Мада их вероватно сви знамо. У супротном би се бар неко зачудио откуд бивши директор Коридора Србије Зоран Бабић у колима бугарске фирме Трејс, једног од извођача радова на Коридору 10. А ни то вероватно никад не бисмо сазнали да његов возач великом брзином није налетео на два аутомобила, која су чекала да плате путарину на наплатној рампи код Дољевца и том приликом усмртио Станику Глигоријевић.

Ех, како после само ова два примера иронично звучи позив СНС-а државним органима да оне који крше закон „приведу правди што хитније“. Осим ако нису мислили и на страначке колеге, Филиповића и Бабића.Милан Ћулибрк


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Никола Којо глумац

У овој земљи, ми више немамо избора. Уколико ови протести не успеју, уколико се нешто не дај боже деси да се они зауставе, разводне или анестезирају, ми можемо само у колону са Сиријцима и Авганистанцима и сви напоље одавде.

Прочитајте све мисли
bg