Arhiva

Hor anonimnih

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 15. jul 2004 | 15:10

Advokat osumnjičenog za ubistvo Duška Jovanovića, i do sada jedino pritvorenog Damira Mandića, Željko Jočić obavljao je u policiji i pravosuću značajne funkcije, među kojima je i načelnik Centra bezbednosti Podgorica. Pedantni “biografi” dotiču i njegove porodične veze - naime, Jočićeva vjenčana kuma je Ana Kolarević, rođena sestra premijera Mila Đukanovića. Jočić je nedavno saslušavan u podgoričkoj policiji jer mu je pripisano da plasiranjem netačnih informacija utiče na istragu.

Vaše privođenje je presedan s obzirom da ste advokat okrivljenog lica.

- Nijesam privođen, već sam se odazvao pozivu policije kao svaki drugi građanin. Međutim, presedan je, što je već svima poznato u Crnoj Gori, što sam ja advokat Damira Mandića i što sam pozvan radi prikupljanja obavještenja o krivičnom djelu ubistva Duška Jovanovića. Na te okolnosti nijesam mogao biti pozvan. Ovo sa razloga što je advokat dužan da čuva kao tajnu ono što mu je stranka povjerila, u suprotnom povreda čuvanja tajne povlači disciplinsku odgovornost advokata sa mjerom brisanja iz imenika advokata.

Optužili ste pojedince u crnogorskoj policiji da su odgovorni za bjekstvo glavnoosumnjičenih za ubistvo Duška Jovanovića, Armina Vulevića i Damira Osmanagića.

- Nijesam ja optužio nikog, nego je policija optužila samu sebe. Kada ovo kažem polazim od izjava anonimnih visokih funkcionera crnogorskog MUP-a koji svakodnevno obavještavaju javnost putem sredstava informisanja, dokle su stigli u rasvjetljavanju ovog zločina i pronalasku ubica. Prvo su dali informaciju da je uhvaćen Vuk Vulević i Muša Osmanagić, zatim su ih već početkom juna ove godine imenovali kao moguće izvršioce ovog zločina, a potom su počeli sa opsežnim mjerama i radnjama radi njihovog pronalaženja.

Ali, Vulević i Osmanagić se ne pominju u izvještaju iz Visbadena. Takođe, u izvještaju njemačkih eksperata, kako ih je prezentovao crnogorski MUP, nejasno je da li se radi o rezultatima kompletnih nalaza ili jednom dijelu, jer se u njima samo pominje ime Damira Mandića dok su ostala lica za kojima se traga još uvijek nepoznata.

- Ja sam još prije dvadesetak dana konstatovao da sve istražne radnje i mjere kao i nade MUP-a počivaju na analizi tragova nađenih u “golfu 3”, kako bi rasvijetlili ovaj zločin. Međutim, iz Visbadena, za koje ne znam da li su kompletni, nijesu dali odgovor ko su izvršioci ovog djela a ko su pomagači. Uvidom u dostavljene nalaze i analize Saveznog kriminalističkog ureda iz Visbadena, advokat Velibor Marković i ja, konstatovali smo da data saopštenja MUP-a ne odgovaraju dostavljenom nalazu njemačkih eksperata, i zaključujemo da se nastavlja medijska kampanja MUP-a radi ubjeđivanja javnosti da je ovaj organ u cjelosti rasvijetlio ubistvo glavnog i odgovorog urednika lista “Dan”, Duška Jovanovića.

Znači li to da su pod sumnjom rezultati koje je prezentovao MUP, a koji su stigli iz Visbadena, da je Mandić bio u kolima iz kojih je pucano na Jovanovića, kao i podudarnost bioloških tragova iz kola sa DNK uzorcima uzetih od vašeg klijenta.

- Na osnovu dokaznog materijala uzetog iz “golfa 3”, mojim neposrednim uvidom u dio nalaza Saveznog kriminalističkog ureda iz Visbadena, zaključuje se da ima jako malo tragova koji ukazuju na Mandića, s obzirom na mnoštvo drugih tragova. Tvrdnje u saopštenju MUP-a, kojim su prezentovani rezultati njemačkih stručnjaka, krajnje su netačne i zlonamjerne. Prema izvještaju njemačkih forenzičara, proizlazi da na kapi i rukavicama pronađenim nedaleko od “golfa 3”, kao i krpi uzetoj iz vozila, nema Mandićevih tragova. U institutu u Visbadenu je na hemijsko-biološku analizu poslat jedan predmet, navodno pronađen u blizini vozila “golf 3”, čije prisustvo nije konstantovano u zapisniku o uviđaju, a na kojem su utvrđeni tragovi mog klijenta. Imam dokaze o tome da je vozilo “golf 3” otvarano na licu mjesta prije dolaska policije iz Visbadena. Sa druge strane, svi do sada ispitani svjedoci nijesu ama baš nijednu optužbu izrekli na štetu Mandića, tako da zajedno sa advokatom Markovićem razmišljamo da li da uopšte angažujemo svjedoke odbrane.

TATJANA NIKOLIĆ