Arhiva

Prva truba ide na Akademiju

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 12. avgust 2004 | 11:45
Prva truba ide na Akademiju

Na tek završenom Saboru trubača u Guči titulu Prve trube poneo je jedan od retkih školovanih muzičara, devetnaestogodišnji Veljko Ostojić iz Zlakuse kod Užica. Veljko je završio Srednju muzičku školu u Kraljevu, a u septembru planira da se upiše i na Muzičku akademiju u Beogradu, odsek za trubu. Ovo je ujedno i prvi put posle dugo vremena da je titula pripala nekom iz zapadne Srbije jer nagradu tradicionalno osvajaju trubači iz “južnijih” krajeva.

Osim što je školovan muzičar, Veljko potiče i iz poznate trubačke familije koja već četiri decenije učestvuje na gučanskom saboru. “Moj deda se takmiči na Saboru već četrdeset godina, ali mu je nagrada Prve trube stalno izmicala. Srećan sam što je ovo priznanje konačno došlo u našu porodicu. Konkurencija je bila oštra, učestvovalo je dvadeset orkestara i velika mi je čast što sam poneo ovo priznanje”, kaže Veljko Ostojić za NIN.

Na Saboru u Guči Veljko je prošle godine bio druga, a pretprošle treća truba. Ove godine glavnu nagradu je osvojio svirajući pesmu “Mito, bekrijo” i narodno kolo, ali se na njegovom repertoaru nalaze i filmske teme, klasične i džez kompozicije. Da li očekuje internacionalnu karijeru nakon uspeha u Guči? “I da i ne, još uvek je rano da razmišljam o tome”, kaže Veljko.