Arhiva

Tajvanska kanasta

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 12. avgust 2004 | 12:15

Poslanici vojvođanske skupštine usvojili su nova izborna pravila. Izborni sistem biće kombinovan: 60 poslanika biraće se po dvokružnom većinskom sistemu, a druga polovina po proporcionalnom izbornom sistemu sa cenzusom od pet posto koji neće važiti za izborne liste nacionalnih manjina.

Iako je Nenad Čanak, predsednik vojvođanske skupštine, rekao da je ovo “komplikovan, skup i neracionalan izborni sistem”, on smatra da nije i konačan i da je dobar kao jedini mogući korak u procesu demokratizacije. Ovaj stav, međutim, ne dele i poslanici Demokratske stranke Srbije koji su jedini glasali protiv menjanja pravila izborne utakmice. Oni su zahtevali da se u Vojvodini izbori održe po proporcionalnom sistemu sa Pokrajinom kao jednom izbornom jedinicom. Zašto?

“Mi se već unazad dve godine zalažemo za uvođenje proporcionalnog izbornog sistema za pokrajinski parlament, a to je potpuno logičan i reprezentativan način biranja narodnih predstavnika. Na to se niko nije osvrtao, bar ne vladajuća politička oligarhija. Smatramo da je najracionalnije da Vojvodina bude jedna izborna jedinica, gde bi onda za sve političke faktore važili jednaki uslovi”, objašnjava za NIN Velibor Radusinović, šef poslaničkog kluba DSS-a u vojvođanskom parlamentu.

Po Radusinovićevom mišljenju, naročito je sporno kombinovanje dva izborna sistema. “Po novim izbornim pravilima, šezdeset poslanika će biti izabrano po proporcionalnom sistemu, a dve nedelje nakon toga biće izabrano novih šezdeset poslanika. To znači da kada se napuni polovina skupštinske sale, krenuće pregrupisavanja i doštimavanja kako bi se uticalo na popunjavanje druge polovine poslaničkih klupa u parlamentu. Ne možete menjati izborne uslove u izbornoj godini. Ne možete menjati pravila kao u “Tajvanskoj kanasti”, kako grupi odgovara. To je pacerski oblik izbora, po principu - ako ne prođem ovamo, proći ću onamo i zato se i stvara nekakva dvodomna skupština”, dodaje Radusinović.

Poslanici DSS-a nisu pozdravili ni odluku o izbornim jedinicama koja je, prema Radusinovićevom shvatanju, dovela do “spajanja geografski nespojivih opština”. Bilo kako bilo, predsednik Skupštine Nenad Čanak najavio je da će pokrajinske izbore raspisati za 19. septembar. Po novim izbornim pravilima.