Arhiva

Paprika

Ruža Ćirković | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 12. avgust 2004 | 12:20
Paprika

LJuto

Ponuda hrvatske firme “Našice cement” da preuzme najmanje 25, a najviše 35 odsto akcija (svog, inače, u drugim privatizacijama partnera) firme za proizvodnju opeke i crepa od gline “Toza Marković” iz Kikinde nije uspela. I površan uvid u berzanske izveštaje pokazuje da se firma iz Kikinde od ovog preuzimanja, kao nepoželjnog, sama odbranila. Kako je postalo uobičajeno u praksi preuzimanja uvedenoj novim Zakonom o tržištu hartija od vrednosti Srbije. Hrvatska firma je ponudila da po ceni od 1 416 dinara preuzme akcije srodne firme iz Kikinde. Ponuda je otvorena 25. juna, a važila je do 29. jula ove godine. Čim je ponuda objavljena akcije “Toze Markovića” našle su se na Beogradskoj berzi. Cena im je rasla od prvojunskih 1 700 dinara sve do 2 880 dinara za akciju i na tom nivou se držala sve do isteka roka važenja ponude Hrvata kad je ponovo počela da pada.
U konzorcijumu sa firmom Našice cement “Toza Marković” je kupio “Polet” iz Novog Bečeja, a sami Hrvati takođe na tenderu Agencije za privatizaciju kupili su proizvođača građevinskog materijala “Jelen Do” iz Jelen Dola. Bili su zainteresovani i za “Potisje” iz Kanjiže, ali je ta firma pripala Austrijancima na zadovoljstvo Agencije za privatizaciju koja je zazebla od mogućeg monopola “Našice cementa” u ovoj branši.

LJuće

I požarevački koncern “Bambi” izbegao je preuzimanje dokapitalizacijom. Umesto da to, eventualnim preuzimanjem, postane slovenački “Autokomerc” vlasnik više od 40 odsto kapitala “Bambija” dokapitalizacijom je postao investicioni fond “Salford”.
Mali domaći investitori čekali su uzalud realizaciju gromoglasno najavljivane javne ponude akcija atraktivne požarevačke firme koja bi onemogućila da bilo ko stekne više od 25 odsto vlasništva u njoj, vlasnicima sitnih para da steknu unosne (dividenda) akcije, a firmi razvoj. Sa ovom najavom akcije “Bambija” su povučene sa Beogradske berze. Umesto javne ponude u medijima je osvanula ničim najavljena svađa između samog koncerna i jednog od njegovih akcionara AC brokera, brokersko-dilerske kuće sa slovenačkim kapitalom. AC broker je optužio rukovodstvo “Bambija” da će ispod žita prodati firmu investicionom fondu “Salford” mimo svih principa za koje se zalago afirmišući prodaju akcija javnom ponudom. I što je rukovodstvo “Bambija” razljutilo još više, AC broker je ustvrdio da će dokapitalizacija biti obavljena po nerealnoj ceni pojedinačne akcije. Javnim obraćanjem akcionarima i članovima Upravnog odbora “Bambija” AC broker se čak, drznuo da proceni da akcija “Bambija” vredi bar 10 000 dinara. Pošto su akcije “Bambija” povučene sa, Berze prava tržišna vrednost im se ne zna. “Bambi” je odmah, podneo prijavu Komisiji za hartije od vrednosti i zatražio privremenu zabranu obavljanja delatnosti AC brokeru do donošenja odluke o oduzimanju dozvole za rad. Broker nije odustao, pa je svoje tvrdnje dopunio. Ni “Bambi” nije odustao, pa je dopunio svoju prijavu. Ipak, “Salford” je postao vlasnik koncerna iz Požarevca dokapitalizacijom.

Najljuće

Firma za proizvodnju (aleve) mlevene paprike “Vitamin” iz Horgoša (Bačka) nije preuzela svog domaćeg konkurenta firmu “Aleva” iz Novog Kneževca (Banat). Mada dati rok za preuzimanje nije i formalno istekao, ponuda je propala, kaže za NIN Jelena Milenković iz firme - finansijskog savetnika Sinergdž capital. Odmah po objavljivanju ponude za otkup više od 25 odsto akcija po ceni od 14 000 dinara. Sa objavljivanjem ove ponude, akcija “Aleve” je stigla i na Berzu i prvog dana trgovanja je vredela 13 500 dinara, da bi u jednom trenutku dostigla i cenu od 18 000, ali se ustalila negde na 14 000 dinara.
Jelena Milenković tvrdi da je menadžment firme “Aleva” “negde našao pare” i zadužio svakoga iz konzorcijuma zaposlenih sa po 10 000 evra koje će, “obećano im je” - tvrdi Milenkovićeva, vraćati, “a da neće ni osetiti”. Oni su na berzi kupili dosad ponuđene akcije. “Znači izvlačenjem iz firme svakog keša koji dobiju čime će je upropašćavati, jer će ona ove godine limitirano napredovati”, kaže Milenkovićeva. U utorak se, iznoseći svoj paket akcija “Aleve”, na Berzu vratio i Akcijski fond Republike Srbije. Po ceni od 14 500 dinara za akciju, 1 159 od ponuđenih 2 509 akcija kupio je “Vitamin”, a preostale konzorcijum zaposlenih “Aleve”. “Vitamin” je sada pojedinačno najveći akcionar firme iz Novog Kneževca, sa 18,5 odsto akcija i isto toliko glasova. Ovu firmu je krajem 2003. godine kupila beogradska građevinska firma “Ferbild”, vlasništvo Radula Đokovića. Prema informacijama Milenkovićeve, “Vitamin” neće odustati od namere da postane većinski vlasnik, ona kaže strateški partner, konkurentu sa severa Bačke i čekaće dalje ponude na Beogradskoj berzi. Danas tržištem mlevene aleve paprike u Srbiji dominira Centroproizvod, “Aleva” pokriva 20 odsto, a njen uporni kupac 15 odsto tržišta. Ostatak pripada malim firmama, a “sve agresiviji su i hrvatska ‘Podravka’ i slovenačka ‘Droga’ iz Portoroža”. Milenkovićeva podseća da su “Aleva” i “Vitamin” do 1989. godine bili jedna firma, a onda su se razdružili. “Vitamin” se koncentrisao na tržište Hrvatske i Slovenije, “Aleva” na tržište Srbije i Crne Gore. I, navodno, “otud potiče sadašnja prednost firme iz Novog Kneževca”.