Arhiva

Pitanja Draganu Čaviću

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 10. avgust 2005 | 16:55
Pitanja Draganu Čaviću

U tekstu gospodina Dragana Čavića sam prepoznao neke, u dnevnopolitičke svrhe, konstruisane paralele situacija iz srpske prošlosti i sadašnjosti. Te paralele i neke protivrečnosti u tekstu mi nameću “banalna” pitanja.

Gospodin Čavić kaže: “...da je bio (Miloš) spreman da plati cijenu za državu Srbiju... plaćajući državnu samostalnost Srbije voždovim životom”. U istom odlomku ističe da (Miloš) nije dobio samostalnu državu.

Pitanja: Zar Srbi ne bi imali samostalnu državu bez takvog plaćanja? Nije li Miloš odsekao Karađorđevu glavu i da bi učvrstio svoje “knjaževstvo”?

Druga teza gospodina Čavića: “On (Radovan Karadžić) mora platiti cijenu postojanja i trajanja Republike Srpske... koja je Dejtonom dobila međunarodno priznanje...”

Pitanja: Nismo li, nešto ranije, i od gospodina Čavića slušali o tom postojanju u praksi? Ne mora li on (Radovan Karadžić) platiti i cijenu Čavićevog “predsjednikovanja”?

Mislim da odgovori na ova pitanja impliciraju suprotne zaključke od onih koje nam gospodin Čavić nudi svojim “paralelama”.

Nikola Šukunda,

Zagreb