Arhiva

Greškom u zatvoru

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 30. mart 2006 | 13:30
Greškom u zatvoru

Umesto da učestvuje na seminaru o Jovanu Steriji Popoviću na francuskom univerzitetu Sorbona, Nebojša Romčević, dramski pisac i profesor Univerziteta umetnosti, našao se u pritvoru aerodroma Šarl de Gol. Aerodromska policija zadržala je profesora Romčevića na zahtev nemačke policije, koja je osobi sa ovim imenom izrekla zabranu ulaska u šengensku zonu od 2004. do 2007. godine. Profesor Romčević je zadržan u pritvoru iako je imao ispravne putne isprave i vizu izdatu od Ambasade Francuske u Beogradu.

Posle dvodnevnog zatvora pušten je uz izvinjenje i obrazloženje da je posredi greška, odnosno zamena identiteta. Nebojša Romčević za NIN kaže da nije imao većih neprijatnosti u zatvoru, ali u pitanju je procedura u koju kad uđete i postanete sumnjivi, potrebno je vreme da dokažete suprotno.

“Nadam se da će sve ovo biti ubrzo rešeno, jer sam pomalo umoran. Ovakve greške se dešavaju s vremena na vreme, ali kako sam javna ličnost sve je dospelo u medije. Postao sam simbol našeg položaja u svetu, odnosno mali čovek koji odjednom postaje junak”.

Na pitanje da li će podneti tužbu protiv odgovornih za ovu grešku, Romčević kaže (“Sada čekam reakciju francuskih vlasti, jer ne može sve ostati na konvencionalnom izvinjenju pošto ovo i nije konvencionalna stvar. Ako budu negirali svoju odgovornost i ponašali se kao da je to što se desilo normalna stvar, verovatno ću ih tužiti”.