Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   25.09.2023. 06:10
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Рубрике
Одјеци
Шах
Фељтон
Свет
НИН упитник
Економија
Култура
Интервју
Политика
Друштво
Спорт
Недељник
Људи
Цитати
Колумне
Реч недеље
Постекологија

 

Интервју

Интервју: РАСИМ ЉАЈИЋ
Рејтинг ми никад није био већи

„Можете имати милионе, ако немате људе не вреди вам ништа. Ја бих дао све што имам за квалитетне људе јер онда можете да направите све“

Још није ни формирао нову странку; тек је направљен лого: и ћирилични и латинични, а Расим Љајић већ говори о првој акцији нове партије. „Први предлог је мала, јефтина и ефикасна влада. Да се број министарстава смањи на 15, да министри имају само по једног заменика, да сви остали људи буду деполитизовани. И да се после избора промени само 28 људи.“ Идеја је, каже, да направи странку која нуди решења. „Изаћи ћемо са нашим предлозима по свим битним питањима. Наравно, и за Косово. Није довољно рећи - нећемо га признати. Наравно да га нећемо признати, али хајде да видимо како да га сачувамо? Које су акције потребне на унутрашњем, које на међународном плану.“
Зашто сте се баш сада одлучили да кренете у формирање нове партије?
- Реално, никад није био бољи тренутак. Прво што видим простор на левици и, друго, што мој рејтинг никада није био већи. Сматрам сасвим легитимним да те две ствари покушам да искористим. И то не само за формирање странке већ за то да странка постане респектабилан фактор на политичкој сцени Србије.
Која је идеологија странке и којим бирачима се превасходно обраћате?
- Бићемо странка социјалдемократске оријентације. Основни стубови нашег деловања биће државотворност; дакле стабилна и уређена држава Србија као водећа земља региона и социјални аспект: покушаји решавања социјалних проблема. Нећемо да се редукујемо само на једну друштвену групу, желимо да нас народ перципира као странку обичних грађана.
Шта је ново што ваша нова странка доноси на политичку сцену Србије? Шта ви имате што већ нема међу толико странака од којих се свака друга назива социјалдемократском?
- Имаћемо нове идеје, нове људе, нов приступ политици. Заиста ћемо бити другачији. Странка ће имати химну, заставу, функционери странке ће имати кодекс понашања. Одмах ћемо изаћи са програмом од 10 тачака који ће бити наша легитимација. То ће носити одређене ризике, али желимо да једним потпуно отвореним приступом себе представимо бирачима.
Прављење странке је скуп спорт. Одакле вам паре за то?
- То јесте проблем. Ако кажем да смо кренули без средстава нећете веровати. Али, ево стављам руку где год хоћете да је то заиста тако.
Јесу ли вам се већ јавили неки тајкуни? Перспективне партије у настaјању су идеална мета за њих.
- Нико се није јавио. Ја нешто не стојим добро са тајкунима. Нити се ко понудио, нити бих ја узео један једини динар, макар пропао.
Како налазите људе?
- Тешко. Људи су најдефицитарнија роба. Није најтеже скупити паре. Јер, можете имати милионе, али ако немате људе не вреди вам ништа. Ја бих дао све што имам за квалитетне људе јер онда можете да направите све.
Да ли има истине у написима да бисте правили странку са Небојшом Човићем или чак са Душаном Јањићем?
- Не. Ја сам одабрао начин. Да то не буде савез постојећих странака и удружења, нити да одмах правим некакве коалиције. То се распадне пре но што се и формира.

Да ли мислите да је могуће да дође до сукоба са ДС-ом ако се испостави да им ваша странка узима гласаче?
- Ја сам са председником Тадићем имао разговор на ову тему; тада смо се и договорили о потписивању партнерства. Мислим да ДС има само интерес да ми политички јачамо јер они ће свакако бити наш први политички избор. Да се нисмо ми појавили можда би се појавио неко други. Не можете контролисати како ће изгледати политичка сцена.
Ви на политичкој сцени до сада нисте, изузев Угљанина, имали праве противнике. Сада се све мења. Јесте ли спремни на то?
- Ако хоћете да играте прву лигу, морате бити спремни на све оно што та прва лига доноси.
Мислите ли да ће икада бити могуће да у Србији човек који се зове Расим Љајић буде председник или премијер?
- Не размишљам о томе. Ја сам реалан човек.
Г. ПАПИЋ


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли

изјава недеље

„Шљива је универзални производ. Од ње можете да се наједете ако сте гладни, а ако вам крене лоше, можете и да се напијете. То и ја понекад чиним, јер верујте, шта год да мислите, овај министарски посао није нимало лак.“

Прочитајте све мисли

Интервју

 
Услови коришћења | Terms of use
eNIN iPad
НИН online
Copyright © 2006